Izložbe u europskim gradovima koje nećemo propustiti ovoga proljeća
Izložbe u europskim gradovima koje nećemo propustiti ovoga proljeća

Izložbe u europskim gradovima koje
nećemo propustiti ovoga proljeća

Proljeće je za putovanja, a mi pravimo internacionalni art đir i obilazimo izložbe u europskim gradovima koje nikako nebiste smjeli propustiti.

IMAGINE! 100 Years of International Surrealism, The Royal Museums of Fine Arts of Belgium

The Royal Museums of Fine Arts of Belgium poziva nas u svijet imaginarnog, retrospektivnom izložbom kojom obilježava 100. rođendan nadrealizma. Giorgio De Chirico, Jackson Pollock, Salvador Dalí, Joan Miró i Man Ray samo su neki od autora čija će se znamenita dijela naći u okviru izložbenog postava. Stoga, putovanje u Bruxelles ovim povodom ujedno znači i posjetu svijetu snova i podsvjesnog, onako kako to nikada prije nije prikazano u umjetnosti.

Izložba je otvorena do srpnja 2024. godine. Ako ne stignete u Bruxelles, izložbu ćete na njenom putovanju moći posjetiti u Hamburgu i Madridu.

izložbe

Roy Lichtenstein: A Centennial Exhibition, Albertina, Beč

Još jedna važna stogodišnjica bit će obilježena u europskim muzejima i to u Albertini. Bečki hram moderne umjetnosti poprimit će boje pop arta zahvaljujući radovima čuvenog Roya Lichtensteina. Retrospektivna izložba nudi osvrt na ukupno 90 slika, skulptura i printova, prikazujući reprezentativne radove iz opusa američkog umjetnika.

Na zidove Albertine pristigli su radovi iz svih dijelova svijeta i najvećih kolekcija Lichtensteinovih radova. MoMA je posudila nekolicinu najvažnijih radova koji se čuvaju u njenoj arhivi, a među postavom su i drugi znameniti radovi, koji su doputovali iz Amerike, ali i brojnih europskih gradova. Zahvaljujući posudbama privatnih kolekcionara, posjetitelji Albertine moći će vidjeti brojne radove koji nikada ranije nisu izlagani.

Pionir pop arta, zajedno s Andyjem Warholom, definirao je novi pravac u umjetnosti i nepovratno uspostavio dijalog između visoke i niske umjetnosti, zauvijek mijenjajući način na koji stvaratelji stvaraju, a promatrači doživljavaju likovna djela.

Roy Lichtenstein, We Rose Up Slowly, 1964; foto: albertina
Claude Monet, Impression, Soleil Levant, 1872 / foto: Musée d'Orsay
orsay-naslovna

Foto: Brussels Museums, Albertina, Musée d’Orsay

Učitati još
Zatvori