U petak smo na izložbi dizajna Nedeljka Dragića, autora Zagija

U petak smo na izložbi dizajna
Nedeljka Dragića, autora Zagija

izložba-Nedeljko-Dragić

Od petka 26. veljače do 19. ožujka u HDD galeriji pogledajte izložbu Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969. – 1991. Izložba po prvi put na jednom mjestu okuplja najvažnije radove istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Nedeljka Dragića u području grafičkog dizajna i ilustracije, prije svega plakate za kazalište i različite kulturne i turističke manifestacije i institucije, naslovnice knjiga, iznimno uspješne i popularne maskote, oblikovanje časopisa, reklamne filmove za domaće i strane naručitelje.

Univerzijada 1987.

Godina je 1987. i Zagreb je spreman na najveće događanje mladih u Jugoslaviji – Univerzijadu. Međunarodni sportski događaj koji je u Zagreb doveo mlade sportaše iz svih dijelova svijeta, osim po svom sportskom duhu, zaslužan je i za izgradnju Zagreba kakvog i danas poznajemo. Izgradila se brojna infrastruktura: Cibona, sportski centar na Jarunu, Mladost, a obnovljena je i Šalata. Zahvaljujući Univerzijadi izgradio se novi autobusni kolodvor, obnovljen je željeznički kolodvor, uređeno je niz pročelja i ulica u centru (posebno glavni trg i Tkalčićeva) i obnovljeni su studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Na samom otvaranju Univerzijade sudjelovalo je oko 9.000 ljudi pred 50.000 gledatelja. Za maskotu je izabrana i danas popularna vjeverica Zagi za koju je zaslužan Nedeljko Dragić, jedan od najpoznatijih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Zagi je i do dan danas ostao uvijek rado viđen simbol kozmopolitskog Zagreba.

Nedeljko Dragić

Jedan je od najznačajnijih predstavnika tzv. zagrebačke škole animiranog filma, karikaturist, strip autor (Tupko) i ilustrator, autor likova s kutije žvakaćih guma Tin i Tina. Zaslužan je i za crtačku interpretaciju Vučka, maskotu Zimskih OI u Sarajevu 1984., dizajna Jože Trobeca. Njegov rad u kontekstu grafičkog dizajna ostao je pomalo u sjeni drugih, prije svega filmskih uspjeha. Ovom izložbom obuhvatit će se njegov veliki dizajnerski opus. On je i dizajner brojnih plakata za Satiričko kazalište Jazavac (danas Kerempuh) i Komediju iz zadnje četvrtine 20. stoljeća. Bio je i likovni urednik najdugovječnijeg filmskog časopisa u Hrvatskoj Filmska kultura, autor niza turističkih plakata Zagreba, kao i mnogih važnih kulturnih, filmskih i turističkih događanja.

Izložba pod epidemiološkim mjerama

Zbog epidemioloških mjera neće biti formalnog otvorenja izložbe Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969 – 1991. Maske i distanca su obavezni, a maksimalan broj posjetitelja u galeriji u isto vrijeme je deset. Nakon prvog dana izložbe, izložbu možete pogledati sve dane od ponedjeljka do petka od 12 do 19 sati, do 19. ožujka. Tijekom trajanja izložbe bit će održan i videorazgovor s Nedeljkom Dragićem te nekoliko stručnih vodstava. Više informacija o izložbi možete pročitati ovdje.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori