Za vikend prošećite do Meštrovićevog paviljona na veliku izložbu Murtić 100

Za vikend prošećite do Meštrovićevog paviljona na veliku izložbu Murtić 100

U Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu otvorena je velika multimedijalna izložba Murtić 100. Izložba se održava povodom stogodišnjice rođenja umjetnika koji je po svojoj varijaciji gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma. Njegov je opus trajno obilježio suvremenu umjetnost od druge polovice 20. stoljeća do danas.

Sto maestralnih djela

Na izložbi koja traje sve do 18.srpnja posjetitelji će moći pogledati više od 100 maestralnih djela ovoga umjetnika, a cijeli program je obogaćen nizom popratnih događanja. Tako će se u Zagrebu i Rovinju u lipnju održati međunarodni simpozij “Gesta i sloboda”. U Laubi će se pak od 1.do 10. lipnja predstaviti izložba “Nova apstrakcija”, a na nekoliko lokacija u Zagrebu svjedočit ćemo i reinterpretaciji Ede Murtića kroz street art. Jedno od popratnih događanja je i izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama.

Murtić 100

Kustos izložbe Branko Franceschi rekao je da je ovom izložbom htio rekreirati snažan doživljaj koji je publika imala prilikom Murtićevih izložbi Fondacija Murtić. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

Foto: Juraj Vuglač

Učitati još
Zatvori