Izložba i predavanje u MSU: Umjetnost stripa – od špiljskih do muzejskih zidova

Izložba i predavanje u MSU: Umjetnost stripa – od špiljskih do muzejskih zidova

Zanimljivo predavanje Paula Gravetta, uz izložbu “NASTAVIT ĆE SE…. Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”, održat će se u četvrtak, 11. ožujka u 18 sati, u live streamu na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti.

Predavanje Paula Gravetta

U širokom osvrtu, Paul Gravett razmatra promjenjivu percepciju stripa te njegovu ulogu i poziciju u kontekstu povijesti umjetnosti, bilo da je riječ o hibridnim i progresivnim primjerima stripa ili o davnim ilustracijama koje datiraju među prve slikarske primjere u povijesti čovječanstva. Također istražuje pitanja definicija, kanona i praksi koja se javljaju kao posljedica prihvaćanja i prezentiranja “devete umjetnosti” unutar muzejsko galerijskih institucija. Paul Gravett suosnivač je časopisa “Escape” i “Comica” festivala, pisac, kustos, kritičar i predavač specijaliziran za internacionalni strip, sa sjedištem u Londonu. Više o autoru pročitajte ovdje.

strip_1

Izložba “NASTAVIT ĆE SE…. Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”

Izložba „Nastavit će se …Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“ sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu  umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Izložba prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture, te profesionalne i osobne mreže unutar kojih strip nastaje i pronalazi svoj put prema publici. Izložba je produžena do 14. ožujka.

strip_2

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori