Izložba ćilima u Botaničaru zbog koje ćete poželjeti jedan odnijeti doma

Izložba ćilima u Botaničaru zbog koje ćete
poželjeti jedan odnijeti doma

U ponedjeljak 10.06. zagrebački Botaničar ugošćuje fantastičnu novu izložbu! Riječ je o brandu Kobeiagi Kilims iza kojeg stoje dvije autorice, Ivana Blaž i Nina Mršnik, koje tradicionalnom ručnom tkanju ćilima u Bosni i Hercegovini pristupaju modernim dizajnom.

Kobeiagi Kilims

“U doba eksploatacije globalizirane radne snage u tekstilnoj industriji i masovne proizvodnje jeftinih sagova, arhitektica Ivana Blaž iz Bosne i dizajnerica-ilustratorica Nina Mršnik iz Slovenije odlučile su revitalizirati izumiruću praksu staroga obrta i osnovati svoj brend ćilima Kobeiagi Kilims. Iza ovog regionalnog brenda stoji suradnja s malom ženskom radionicom ćilima pod vodstvom gospođe Lejle u mjestu Visoko u središnjoj Bosni. Tamo je, za razliku od velikog dijela Bosne i Hercegovine, tradicionalan zanat ručnog tkanja prirodnim materijalima još uvijek živ.

Na taj način, a s ciljem repopularizacije bosanskih ćilima i očuvanja tradicije, Kobeiagi Kilims predstavlja ne samo ćilime visoke kvalitete, suvremenim dizajnom adaptirane modernim interijerima, nego i vrijedne ženske zajednice okupljene oko tkalačkog stola.

Ćilimi nose imena žena koje su Ivani i Nini inspiracija, neka su imena žena koje poznaju, a neka onih koje nikada nisu upoznale: Neda, Lejla, Baja, Stana, Milena.. Svaki je ovaj ćilim jedna priča, arhiv u koji je upisano određeno znanje, vještina i identitet na razmeđi tradicije, zanatstva i suvremenog dizajna. Ova, najčešće ‘rodno’ određena disciplina ručnoga rada predstavlja regionalni narativ kao otpor zapadnim, muškim kulturnim kanonima i preživljavanje lokalnih povijesti u globalnim tekstilnim industrijama.” – iz teksta Karle Lebhaft.

Učitati još
Zatvori