Barcelona kakvu još niste vidjeli na izložbi u Zagrebu

Barcelona kakvu još niste vidjeli
na izložbi u Zagrebu

Barcelona Light&Shade

Barcelona Light&Shade nastavak je ciklusa započetog izložbom Sydney Light&Shade 2012. godine u Galeriji ULUPUH. Tijekom posljednjih sedam godina autor Anto Magzan stvara portrete različitih gradova oslanjajući se na istraživanja u crno-bijeloj fotografiji. Magzan dovodi kontraste do samih granica raspoznatljivosti i unosi dugogodišnje iskustvo u reportažnoj fotografiji kako bi stvorio jedinstvene biografije gradova – njihova urbanizma, znamenitosti i zapostavljenih, perifernih detalja, stanovnika, posjetitelja – bilježeći spontane i nerežirane situacije u vlastitoj interpretaciji.

Stvara viziju urbanih općih mjesta kao sukoba svijetla i sjene. Autorovim riječima – Bez kolorita grad je sveden na liniju i obris čime mu se ne oduzima, već izoštrava fokus na detalj i trenutak. Barcelona koja je poznata po svojoj arhitekturi i živopisnom životu ulice dobiva drugu dimenziju u fotografiji gdje biva lišena boja koje su njezin najprepoznatljiviji dio.

Izložene fotografije snimljene su za vrijeme najturbulentnijeg perioda u novijoj katalonskoj povijesti, na Dan Katalonije 2017., tjedan dana prije referenduma za katalonsku neovisnost i prikazuju trenutke slavljenja nacionalnog identiteta. Upravo zbog toga možemo govoriti o ispreplitanju umjetničkog i fotoreporterskog diskursa čime fotograf slavi ne samo vizuru grada već i one koji u njemu žive. Fotografija dakako ne može stvoriti i odrediti naš moralni i politički stav, ali može uvelike sugerirati i ojačati neko određeno gledište, unatoč istodobno simpatizerskim i distancirajućim kvalitetama fotografije. Proslava katalonske povijesti i identiteta zabilježena je tako mnogobrojnim sretnim licima, nacionalnim obilježjima, transparentima, a kompozicija te izmjena svjetla i tame kao da odražava odluku katalonskog društva.

Svečano otvorenje izložbe održat će se 19. veljače u 19 sati, a otvorena je za javnost u radnom vremenu ULUPUH-a, Tkaličićeva ulica 14 do 14. ožujka 2019.

Učitati još
Zatvori