Ivana Filip umjetnica je koja idući tjedan u Splitu otvara “Interdisciplinarni ured za mačke”

Ivana Filip umjetnica je koja idući tjedan u Splitu otvara “Interdisciplinarni ured za mačke”

”Ured za slobodnoživuće mačke”, nova je izložba multidisciplinarne umjetnice Ivane Filip. Otvara se 19.09. u zapuštenom poslovnom prostoru u Rendićevoj ulici 13, u Splitu. Jednodnevna izložba trajat će od 15-18 h i predstaviti video radove, manifesta i zbirku razgovora nastalih tijekom jednogodišnjeg umjetničkog istraživanja umjetnice na odjelu “Performing Public Space” na Fontys School of Fine and Performing Arts u Tilburgu.

Izložba radova povezana s korisnom akcijom

“Ured za slobodnoživuće mačke” Ivane Filip povezuje izložbu umjetničkih radova s korisnom akcijom prikupljanja donacija za hranu i sterilizaciju zajednice slobodnoživućih mačaka iz Spinuta u Splitu. Autorica kroz izložbu ukazuje na usko isprepleten suživot slobodnoživućih mačaka i čovjeka, stvara novu kategoriju “međuvrsne suradnje”, propitkuje suosjećanje i osjetilnost, slobodu u javnom prostoru te potiče na razmišljanje. Izložbu je postavila u vlastitom angažmanu u dugogodišnje zapuštenom poslovnom prostoru u vlasništvu Ministarstva državne imovine u Rendićevoj ulici 13 u Splitu. Aktivacija zapuštenih prostora u državnoj imovini kao i odgovorniji angažman Grada Splita u provođenju Odluke o postupanju sa slobodnoživućim mačkama također su teme prisutne u pozadini istraživanja.

Mace kao glavni subjekti radnje

Na izložbi možemo vidjeti video radove nastale u suradnji sa slučajnim prolaznicima te macama koje postaju glavni subjekti radnje. Manifesto plakati kritički propitkuju utopijski svijet po mačkama, zašto radije lajkamo i šeramo, a manje djelujemo i rezultat su razgovora i radionica s lokalnim stanovnicima, kolegama umjetnicima, kolegama profesorima. Umjetnica je na neverbalan način komunicirala s mačkama te je razgovore dokumentirala u trećoj vrsti rada nazvanoj “Zbirka međuvrsnih razgovora“. “Ured za slobodnoživuće mačke” iznenadit će posjetitelje nekonvencionalnim izložbenim prostorom te neuobičajenim pristupom temi slobodnoživućih mačaka.

Autorica o izložbi

Vezano uz izložbu Filip kaže da je ovo istraživanje motivirano njenom prvotnom potresenošću brojnim nezbrinutim slobodnoživućim mačkama nakon selidbe u Split. Kroz izložbu spaja aktivizam i umjetnost te smatra da nam je danas u stanju takozvane pandemije, presudno proširiti okvir razmišljanja izvan zaljubljeno usmjerenog na čovječju vrstu, na simbiotički odnos prema neljudskim bićima s kojima smo međupovezani.

O umjetnici

Ivana Filip je multidisciplinarna umjetnica trenutno nastanjena u Splitu gdje se preselila nakon završetka Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu. Magistrirala je na Ekonomskom Fakultetu u Zagrebu te na Fontys School of Fine and Performing Arts u Tilburgu. Izlagala je na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Filip je karakteristična po svom istraživačkom pristupu odnosa nečovjeka i čovjeka te promatranju istih kroz lupu empatije, afekta, povjerenja, emocija i shvaćanju umjetnosti kao alata za kreaciju bolje verzije svijeta. Izražava se kroz razne medije, od performansa, videa, fotografije, teksta i kombinacije medija.

Foto: Ivana Filip

Učitati još
Zatvori