Ivan Kožarić svojim nam citatima daje nadu u bolje sutra

Ivan Kožarić svojim nam citatima
daje nadu u bolje sutra

kožarić-ilustracije-4

U vremenima u kojima svi nosimo teško breme aktualne situacije, zajedništvo svih nas prvenstveno nam pomaže da situaciju prebrodimo što lakše. Ono što nam također pomaže je umjetnost koja liječi dušu i daje nam snagu, hrabrost i vjeru u neka bolja vremena. Poznati umjetnik Ivan Kožarić, rođeni Petrinjac, napustio nas je, u sada već bivšoj 2020. godini, ali njegova umjetnost i dalje će živjeti. Za života nam je ostavio brojna umjetnička djela, a neka od njih su i njegove misli i ilustracije koje nas ohrabruju i dobro nam sjedaju u ova teška vremena.

kožarić-ilustracije-5

Rođeni Petrinjac

Ivan Kožarić rođen je u Petrinji davne 1921., kiparstvo završava na Akademiji u Zagrebu, a boravio je i u Parizu gdje je upoznao europsku umjetnost. Iako je imao puno pravo i mogućnosti ostati tamo, vraća se u Zagreb gdje postaje član Gorgone, grupe koja okuplja najznačajnija imena suvremene hrvatske umjetnosti. Vezan za domovinu odlučio je stvaralaštvo nastaviti ovdje. Njegova umjetnička djela u kojima savršeno spaja apstrakciju i konkretizam ostala su zapisana u povijesti, sadašnjosti i budućnosti hrvatske umjetnosti. Umjetnik je to koji se nije libio koristiti različiti spektar materijala, tema i tehnika. Inspiraciju je pronalazio u svemu i ona je u svemu pronalazila njega. Njegova djela nalaze se u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu. Više njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima medu kojima i one najpoznatije, spomenik A. G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu.

kožarić-ilustracije-6

Kožarićevi citati

Gdje pronaći snagu za naprijed u situacijama koje su pred nas postavile zid? Kako vjerovati i koračati hrabro naprijed kada nam se budućnost kroz nestabilnu sadašnjost čini nestabilna? Na ta pitanja ne možemo dati odgovor, ali snagu možemo crpiti iz umjetnosti. U Kožarićevim citatima i mislima pronašli smo utjehu i snagu da krenemo naprijed.

kožarić-ilustracije-1
kožarić-ilustracije-2
kožarić-ilustracije-3-1
Učitati još
Zatvori