Pronašli smo nostalgične detalje za dom inspirirane Istrom i bakinom kuhinjom
Pronašli smo nostalgične detalje za dom inspirirane Istrom i bakinom kuhinjom

Pronašli smo nostalgične detalje za dom
inspirirane Istrom i bakinom kuhinjom

Svima nam je polako već dosta tmurnog vremena i dozivamo toplije i sunčanije dane. Ljeto je vrijeme kada se osjećamo poletno, opuštenije, sve je nekako vedrije i življe. Postoje neki detalji koji nas svojim dizajnom podsjećaju na te neopterećene dane. Moramo priznati da nema ničeg ljepšeg od ljetnih praznika koje smo kao djeca proveli kod bake i uživali u njezinoj ljubavi i kuhinji. S tim smo ciljem pronašli brend koji proizvodi detalje i predmete inspirirane bakinom ljubavlju i kuhinjom, ali i ljetom. Nema boljeg spoja od toga, vjerujte nam.

Istarski brend keramike Lettera, svojim toplim i minimalističkim predmetima, instantno nas lansira u one toplije i sunčanije krajeve, čak i kada nam se čini da moramo dugo brojati do godišnjeg. Ljeto još malo pa stiže, a na vama je da ga iskoristite najbolje što možete. Jutarnjim doručcima iz unikatnih tanjura ili popodnevnim drijemanjima na mekanim jastucima? Zašto ne.

Unikatni hrvatski proizvodi s prizvukom nostalgije

Ljeto za većinu nas znači toplinu, bezbrižnost, opuštenost i radost. Lettera je mali pokušaj unošenja svega što ljeto predstavlja u svakodnevicu kroz unikatne predmete, a inspiraciju crpi iz nematerijalne kulture Istre. Lettera je rođena u Istri, ali njene su vrijednosti univerzalne poput sjećanja na dom i toplinu okupljanja oko stola. Autorica koncepta LETTERE je dizajnerica Davorka Tumpić, a inspiraciju je pronašla u djetinjstvu koje veže uz nonu Anu.

Zapisi o načinu života i običajima, stari recepti, bogatstvo dijalekta, legende, vjerovanja, pjesme iz naroda zabilježeni su autoričinim rukopisom i u slojevima otisnuti na predmete.

Kako bi mogla ponuditi kvalitetnu kolekciju proizvoda, Lettera surađuje s hrvatskim tvornicama i proizvođačima, a tehnologija koja se koristi za ispis je energetski učinkovita. Ono što nas je posebno privuklo jest činjenica da njihovi proizvodi podsjeća na najranije djetinjstvo provedeno na selu, na miris nonine kuhinje i njen topli zagrljaj. U svojoj ponudi za sad imaju tanjure i jastučnice, no ponudu planiraju proširiti.

Letterini tanjuri pričaju priče iz nonine kuhinje

Na unikatnim i maštovitim tanjurima zabilježene su priče kazivača, o pripremi jela, o običajima koji se vežu uz određene sastojke ili vještine. Priče se “utiskuju” u prepoznatljive forme poznatih tradicionalnih specijaliteta, sastojaka ili u oblik određenog pribora iz kuhinje.

Letterine jastučnice

Na Letterinim jastucima ucrtani su oblici, siluete pojmova iz stihova narodne pjesme ljubavne tematike, predmeti iz pučkog praznovjerja Istre, za koje se vjerovalo, da poput ogledala, imaju moć u obrani od štrige ili pak obris ili silueta mitske istarske planine Učke.

Predmeti koji pričaju priču

Lettera promiče jednostavnost, minimalizam i održivost te naglašava lokalno podrijetlo, autentičnost i suradnju s domaćim proizvođačima. Njihovi predmeti su uporabni, kvalitetni i originalni, konceptualno utemeljeni u bogatoj kulturi življenja na području Istre.

Vrijednosti koje promiče brend Lettera su univerzalne, vezuju se uz kulturu stola, okupljanja oko stola i magije koja se događa prilikom dijeljenja i posluživanja hrane. Sve u svemu, predmeti su to koji pričaju zanimljivu priču i svojim nas tekstovima vraćaju u bezbrižno djetinjstvo. Poželite li naručiti detalj za svoj dom ili vikendicu na moru, to možete učiniti na njihovom webshopu. Ukratko, predmeti su to koji mogu biti uspomena, poklon i predmet sjećanja…

Foto: Manuel Paljuh, Elizabeta Ružić

Učitati još
Zatvori