Predivna instalacija “Prostranstvo” Ide Blažičko ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu
Predivna instalacija “Prostranstvo” Ide Blažičko ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Predivna instalacija “Prostranstvo” Ide Blažičko ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu

U nastavku drugog po redu ciklusa izložbi simboličnog naziva Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona publici će se predstaviti suvremena hrvatska umjetnica Ida Blažičko. Nastavno na dosadašnje promišljanje i stvaranje autorice, ambijentalno-tekstilna skulptura u javnom prostoru naziva Prostranstvo / Vastness obuhvatit će cijeli javni prostor ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Rad će transformirati prostor višedijelnim tekstilnim skulpturama monumentalnih dimenzija, nježno napetim u prostoru. Skulpture će se poput prirodne oaze organično nadovezati na Umjetnički paviljon, pritom stvarajući intimnu zonu – prostor kontemplacije.

Protežući se kroz živu jezgru javnog prostora, nježne i prozračne skulpture otporne na atmosferilije konstantno će se mijenjati potaknute vjetrom i svjetlosnim efektima. Tako stvorit će se različite zone, koje potiču na kretanje kroz prostor i omogućuju posjetiteljima istraživanje kiparskih formi. Jednostavne, čiste i prozračne skulpture predstavljaju kinetičke intervencije u prostoru i svojevrsni modulatori okoline u koju se smještaju. Ova umjetnička intervencija prodrijet će u samo tkivo grada i oživjeti gradski prostor. Autorica Ciklusa je Jasminka Poklečki Stošić, a kustosica izložbe je Aneta Barišić.

Ida Blažičko (1985., Zagreb) diplomirala je 2007. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi red. prof. art. Stjepana Gračana. Na poslijediplomskom doktorskom studiju Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou 2012. godine doktorirala je na temu „Održiva javna umjetnost: ponovno stvaranje urbanog okoliša“. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. godine je doktorirala na temu „Biomimetika u službi umjetnosti“ pod mentorstvom red. prof. art. Slavomira Drinkovića. Od 2010. do danas predaje na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru i Odsjeku umjetničke instalacije u pejzažu. Godine 2016. izabrana je za umjetničku suradnicu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2019. za docenticu. Postavila je tri monumentalne skulpture od čelika u javnim prostorima – Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada (San Vito al Tagliamento, Italija, 2017.), Vjetar II (Nacionalni park močvara Xixi, Hangzhou, 2012.) i Vjetar (Galerija Changfeng Visual Arts, Šangaj, 2011.). Od 2005. godine do danas priredila je 30 samostalnih izložbi, a sudjelovala je na više od 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je brojne nagrade. Od 2014. godine članica je Upravnog odbora strukovne udruge Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), a od 2019. dopredsjednica.

Učitati još
Zatvori