Mateja Sučević ugostila nas je u svom domu i otkrila sve o Journal Spring Boxu kojeg je oslikala

Mateja Sučević ugostila nas je u svom domu i otkrila sve o Journal Spring Boxu kojeg je oslikala

Naveliko smo zakoračili u proljeće, a priroda koja se budi daje nam nadu i optimizam u ovim stresnim vremenima u kojima živimo. Inspiracija dolazi sa svih strana, a šareno cvijeće i proljetni mirisi polako, ali sigurno nas izvode iz sive svakodnevice i pripremaju za dugo toplo ljeto.

Sve te proljetne radosti bile su inspiracija za Journal Spring Box

Svježe cvijeće, žene u lepršavim haljinama i šareni motivi u glavnoj su ulozi na kutiji Journal Spring Boxa koji stiže za par dana, a realizatorica je umjetnica Mateja Sučević, koja stoji iza brenda THE92EDIT i prva je u nizu umjetnika čije će ilustracije u budućnosti krasiti kutiju svima omiljenog Journal goody boxa. Ovih dana navratile smo u njen predivno uređeni stan u centru Zagreba, gdje nas je lijepo ugostila i otkrila nam sve o svojoj umjetničkoj inspiraciji, balansiranju između bankarstva i ilustracija i kako joj je bilo raditi na oslikavanju Journal Spring Boxa.

  • Reci nam nešto o svojim umjetničkim početcima, kako je jedna ekonomistica postala ilustratorica?

Ja sam bila ona curica u vrtiću koje je s tetama uređivala panoe i pozadine za kazališne predstave. Izrađivala bih čestitke svojoj obitelji i jako se trudila da moje slike u spomenarima budu najbolje!

Oduvijek sam imala izraženu kreativnu crtu.

Poslije fakulteta sam se odmah zaposlila u bankarskoj industriji i kao što si možete zamisliti, moja kreativa je pala u drugi plan. Prije dvije godine došla mi je ideja da krenem crtati printove za svoj novi stan jer sam tražila nešto drugačije i otkačeno. 

  • Kako izgleda tvoj kreativni proces, kada najviše crtaš?

Evo neki dan sam crtala do 3 ujutro. Nema tu pravila. Ovisi o radnom tjednu, obvezama i broju narudžbi. Obožavam crtati ujutro dok ispijam kavu.

Definitivno sam jutarnji tip i mirni kišoviti vikendi su mi najproduktivniji.

  • Koji su tvoji najčešći motivi? Otkud crpiš inspiraciju?

Definitivno modni motivi, budući da su moda i umjetnost moja velika ljubav. Obožavam crtati modne kampanje, motive tekstila, cvijeće i uzorke. 

Inspiraciju pronalazim u svojim putovanjima, starim slikama, časopisima, blogovima i portalima. 

  • Kako bi opisala svoj stil? U kojem smjeru se vidiš, gdje bi voljela stići sa svojim umjetničkim radom?

Moderan, detaljan i svjež. Imam veliko poštovanje prema umjetnicima i toj profesiji. Svaki rad iziskuje velik trud i dane rada. Mislim da se često na to zaboravi. Također, morate biti i otvoreni, komunikativni i odgovorni budući da velik broj puta radite s klijentima koji ne znaju što žele.

Želim da THE92EDIT bude prepoznatljivo domaće ime.

Definitivno ne želim stati na printevima ilustracija. San mi je da mi ovo jednog dana bude moj main job

  • Kako ti se svidjela suradnja s Journalom?

Da mi je netko prije par godinama rekao da ću raditi nešto za Journal, dobro bih mu se nasmijala. Iznimno sam sretna, uzbuđena i ponosna.

  • O čemu si razmišljala kada si prihvatila zadatak oslikavanja kutije za Journal Spring Box? Koji su te motivi vodili?

Mislim da sam u desetoj minuti prvog sastanka s Vama već imala 101 ideju u glavi. Izašla sam iz ureda, nazvala dečka i vrištala mu na mobitel od uzbuđenja, sjela za stol i krenula crtati. 

Mateja Sučević i THE92EDIT za Journal Spring Box

Cilj je bio napraviti kutiju koju će ljudi poželjeti ostaviti na polici, koja će biti estetski privlačna i zanimljiva. Koja će biti dekoracija, ali i uspomena.

Budući da smo se vodili temom proljeća odmah su mi u glavi bile proljetne haljine s uzorcima i cvijeće. Vibrantne boje makova, lavanda i žute orhideje lijepo su zaokružile cijelu ideju.

Mateja Sučević i THE92EDIT za Journal Spring Box
  • Što ti je bilo najizazovnije radeći ovaj projekt?

Ekstenzije dostave materijala za izradu kutija (smijeh). Imala sam veliku sreću što su mi cure iz Journala dale otvorene ruke i nisu me ograničavale u kreativnom izražaju. Sama kutija i ilustracije na njoj su zapravo i prva dostavljena skica. Mislim da je velik izazov bio ukomponirati stil Journala u samu kutiju ilustracije.

Htjele smo se odmaknuti od klasične bijele kutije, a opet zadržati clean estetiku prateći motiv proljeća.

Mislim da smo uspjele i nadam se da će se svima svidjeti jednako kao i meni.

  • Stan ti je ujedno i atelje, utječe li i on na inspiraciju?

Naravno. Ti kvadrati su moja velika ljubav. Možda je glupo reći da obožavaš svoj stan, ali nigdje drugdje se nisam osjećala kreativnije i sposobnije. Imam svoje male kutke pune knjiga, slika i dekoracija koji me pune kreativnom energijom.

  • Kako stigneš balansirati između dnevnog posla i ovog kreativnog? Otkrij nam svoje male tajne

Ne spavam. A i kad spavam u glavi radim to-do liste. Može se reći da sam često umorna, ali sretno umorna. Volim biti zaposlena i okupirana te iskoristiti dan jer tada se osjećam živom. Crtanje me uveseljava i kada radiš ono što voliš, ništa nije teško.

*Za kraj, sada vam napokon možemo otkriti da ovaj vedar i vibrantan Journal Spring Box kroz samo nekoliko dana kreće na svoj put do više stotina adresa diljem Hrvatske, a Mateji se zahvaljujemo na predivnim ilustracijama kojima je dala poseban pečat našem tradicionalnom goody boxu!

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori