Izložba fotografija Igora Zirojevića donosi nešto drugačiji pogled na grad Pulu

Izložba fotografija Igora Zirojevića donosi nešto drugačiji pogled na grad Pulu

ULUPUH 4. travnja u svojoj galeriji u Tkalčićevoj ulici 14 otvara izložbu fotografa Igora Zirojevića. Izložbu će otvoriti kustosica Paola Orlić, a glazbeno-scenskim performansom uveličati književnik Milan Rakovac te glazbenik i multimedijalni umjetnik Alen Sinkauz.

Grad interval II – Čuvari, Igor Zirojević

Izložba fotografija Čuvari pulskog fotografa i arhitekta Igora Zirojevića predstavlja izbor od 13 fotografija velikog formata 100 x 70cm, recentnog opusa iznjedrenog iz drugog dijela umjetničke trilogije Pula: Grad Interval, a koja se bavi i na osebujan način interpretira neke od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u gradu Puli za vrijeme Italije. Nerijetko stigmatizirana krutom označiteljskom sintagmom talijanske fašističke arhitekture s jasnim negativnim ideološkim predznakom, pulska arhitektura nastala u vrijeme Italije, uhvaćena objektivom fotografa Zirojevića nije nipošto puko dokumentarističko bilježenje arhitekture Grada po sebi, već vrlo suptilno režirana intimna pripovijest o mjestu u kojem se talože arhetipske slike duboko zabilježene u autorovoj vlastitoj memorijskoj matrici. (…) 

Naslanjajući se na svoj sada već prepoznatljivi umjetnički koncept u kojem osim afiniteta za veliki format gaji i jasno nagnuće spram pomno elaboriranog kadra sineastičke provenijencije, u opusu Čuvari, Zirojević, vrlo precizno iznosi i male intimne drame protagonista u zadatom prostoru. Specifična granica postavljena u prethodnom ciklusu u kojem se njegova percepcija zaustavila i klizila po tragovima slojeva austrougarskih pripovjesti, iščitanih po ruiniranim fasadama rezidencijalnih pulskih vila, sada je prevaziđena suverenim ulaskom ili bolje rečeno osvajanjem arhitektonskog interijera u koji autor smješta režirane obiteljske drame. – Paola Orlić, iz teksta kataloga izložbe

Izložba će se moći razgledati do 15. travnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan. Organizator izložbe je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.

Foto: Igor Zirojević

Učitati još
Zatvori