Ponovno otvara svoja vrata: Novo lice poznatog bečkog muzeja
Ponovno otvara svoja vrata: Novo lice poznatog bečkog muzeja

Ponovno otvara svoja vrata: Novo lice
poznatog bečkog muzeja

Nakon gotovo osmomjesečne obnove Hundertwasserov muzej u Beču otvara svoja vrata 29. veljače. Posjetitelji su pozvani da besplatno prisustvuju programu koji će trajati čak četiri dana. Osim toga, muzej se pravovremeno otvara i kako bi iznjedrio i prvi Bečki klimatski bijenale koji počinje u travnju.

Bečki muzej KunstHausWien otvoren je 1999. godine, nalazi se u 3. okrugu Landstraße te posjeduje najveću svjetsku zbirku Hundertwasserovih djela. U muzeju se također mogu vidjeti i privremene izložbe suvremenih umjetnika.

Hundertwasserov muzej
Hundertwasserov muzej

Energetskom sanacijom potrošnja energije smanjena za 75 posto

Bečki muzej KunstHausWien još je 2018. godine dobio priznanje kao prvi zeleni muzej u Austriji, a pet godina poslije opet se održivom modernizacijom zgrade dokazuje kao predvodnik u ekološkoj osviještenosti kulturnih institucija. U fokusu osmomjesečnih radova bio je prelazak na održivu hidrotermalnu opskrbu energijom.

U usporedbi s prijašnjom klimatiziranom površinom potrošnja energije trebala bi se smanjiti i za 75 posto. Kako bi se posjetiteljima osigurao suvremeni muzejski doživljaj, predvorje je prošireno, ulaz u muzej je bez prepreka, sustav označavanja inovativno je optimiran, a djela su kontekstualizirana u izložbenom prostoru. Muzejski se kafić Friedlich također predstavlja novim konceptom: ondje će se u budućnosti fokusirati na organski uzgojene te lokalne proizvode.

Hundertwasserov muzej

Četverodnevni program otvorenja

Tijekom otvorenja koje će trajati od 29. veljače do 3. ožujka muzej KunstHausWien posjetitelje poziva da uz raznovrstan program iskuse novo ruho klimatski sanirane, održive i modernizirane kulturne ustanove. Organizirane su i vođene ture kroz novopostavljenu stalnu izložbu koja daje uvid u svijet i filozofiju austrijskog slikara, grafičara, arhitekta i ekološkog aktivista Friedensreicha Hundertwassera koji je muzej i dizajnirao.

Osim vođenih tura prva dva dana otvorenja održat će se i koncerti u muzejskom kafiću. Program tijekom vikenda osmišljen je za obitelji, ali poziva i sve zainteresirane na radionice i razgovore o umjetnosti, ekologiji, arhitekturi, održivom dizajnu i kružnoj ekonomiji vode.

Foto: Paul Bauer

Učitati još
Zatvori