Hrvatski umjetnici u novom projektu oslikali  zidove hrvatskih kaznionica
Hrvatski umjetnici u novom projektu oslikali  zidove hrvatskih kaznionica

Hrvatski umjetnici u novom projektu oslikali
zidove hrvatskih kaznionica

Projekt koji godinama ima za cilj u hladne zatvorske zidove unijeti ljepotu umjetnosti, ide dalje. Pod nazivom Boje stvarnosti izvedene su likovne intervencije i radionice u Zatvoru u Bjelovaru, Zatvoru u Karlovcu, Zatvoru u Osijeku i Odgojnom zavodu u Turopolju. 

Zatvor u Bjelovaru_Monika Meglić

Rehabilitacija umjetnošću 

Umjetnost liječi, rehabilitira i pomaže nam da budemo bolje osobe. Taj odnos s njom ljudi grade od prapovijesti. Ona je davno prešla granice galerija i muzeja i polako, ali sigurno, uvukla se u naše živote kroz različite vrste medija. Jedan od njih su i zidovi. Predivni murali koji krase fasade i ulice širom svijeta svakodnevno izmamljuju osmijeh na lice slučajnim i namjernim prolaznicima, a njihov doprinos društvu je nemjerljiv. Logično, bilo je pitanje vremena kada će se umjetnost početi koristiti u razne terapijske svrhe. Upravo s tim ciljem pokrenuti su projekti oslikavanja zidova po hrvatskim zatvorima autorice dr.art. Melinde Šefčić u organizaciji HDLU-a. 

Zatvor u Bjelovaru _Valentina Supanz Marinić

Boje stvarnosti 

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću u okviru projekta Boje stvarnosti, uspješno su realizirane likovne intervencije i likovne radionice u Zatvoru u Bjelovaru, Zatvoru u Karlovcu, Zatvoru u Osijeku te u Odgojnom zavodu u Turopolju.

U prvom dijelu projektne realizacije aktivirano je osmero umjetnika, članova HDLU, od kojih su Ana Ratković Sobota, Goran Rakić, Jasmina Krajačić, Monika Meglić, Tea Jurišić i Valentina Supanz Marinić, koji su izveli likovne intervencije u prostoru Zatvora u Bjelovaru, Zatvora u Karlovcu i Zatvora u Osijeku, dok su Vida Meić i Krešimir Golubić izveli likovne radionice s participacijom korisnika prostora Zatvor u Karlovcu i maloljetnih korisnika Odgojnog zavoda u Turopolju.

Zatvor u Karlovcu_Ana Ratković Sobota
Zatvor u Karlovcu_Jasmina Krajačić
Zatvor u Karlovcu_Vida Meić

Projekt ide dalje 

Projekt Boje stvarnosti, uključit će još estetizaciju i umjetničku revitalizaciju Kaznionice u Lepoglavi te rad umjetnika Damira Sobote, Lava Paripovića, Maria Miličića, Nikoline Manojlović Vračar, te Melinde Šefčić. Tako će se i ti zidovi pridružiti ostalim zidovima kaznionica i zatvora u Hrvatskoj koji su sada već, možemo reći, postali prave umjetničke galerije. 

Zatvor u Osijeku - Tea Jurišić i Goran Rakić
Odgojni zavod u Turopolju - Krešimir Golubić
Odgojni zavod u Turopolju

Foto: HDLU, Ivo Kosanović i Goran Rakić

Učitati još
Zatvori