Zanima vas kako izgleda hologramska čipka? Dođite u Muzej za umjetnost i obrt

Zanima vas kako izgleda hologramska čipka?
Dođite u Muzej za umjetnost i obrt

Čipka kao hrvatska kulturna baština u potpuno novom ruhu, kao interaktivni hologram. Ovako nešto još sigurno niste vidjeli. Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti tema je projekta na kojem su radile umjetnice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović poznatije pod nazivom pod nazivom I-GLE te Mirko Miličić i Dino Mileta ( Uprise d.o.o.). Kako izgleda hologramska čipka možete vidjeti od danas do 22. ožujka u MUO.

Hologramska čipka – spoj baštine i moderne tehnologije

Ovaj projekt spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine. Forma je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softverski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njene hologramske projekcije.

Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

Stilizirana estetika kristalno mrežastih simetrija kroz osjetljivo drhtanje tankih niti konca, zasigurno, bilježi osobitu žensku povijest strpljive izrade ručnog rada koji se ostvaruje u susretu naučene vještine s osobnom kreativnom slobodom, ostvarenom unutar tradicije, naslijeđa i zadane forme. Interaktivni hologram simulira strukturalnost čipke u pretapanju s apstraktnim ishodištima i motivima.

Projekt će se moći razgledati u MUO do 22. ožujka 2020.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori