Portreti Nikole Tesle na papirnatim maramicama ili balerina koja pleše na glavi Andyja Warhola – nova izložba Borisa Bućana

Portreti Nikole Tesle na papirnatim maramicama ili balerina koja pleše na glavi Andyja Warhola – nova izložba Borisa Bućana

U utorak, 26. svibnja u prostoru Galerije Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika s početkom u 19 sati bit će moguće razgledati samostalnu izložbu Borisa Bućana – ‘’HAVANEZER’’. Otvorenje izložbe bit će na otvorenom, ispred glavnog ulaza u Dom HDLU. Naravno uz pridržavanje svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Izložba „Havanezer“ Borisa Bućana

Na izložbi će biti predstavljeno 70 recentnih Bućanovih djela nastalih kroz umjetnikovo fotografsko istraživanje u kojem je kroz godinu dana napravio oko 17.000 fotografija. Koristeći opciju zooma fotoaparata na mobilnom telefonu umjetnik otkriva brojne prizore, teme i prepoznaje portrete osoba u svakodnevnim predmetima i situacijama. Neki od njih su portreti Nikole Tesle na papirnatim maramicama koje je koristio dok na fotografiji njegova psa Oskara prepoznaje prizor balerine koja pleše na glavi Andyja Warhola. Djela su inicijalno trebala biti predstavljena u Gliptoteci HAZU, koja zbog stradavanja u nedavnom potresu nije u mogućnosti realizirati izložbu. Stoga je HDLU sa zadovoljstvom prihvatio predstaviti novi ciklus radova ovog eminentnog umjetnika u Meštrovićevom paviljonu.

Hrvatski umjetnik u stalnom postavu MoMA-e

Za Borisa Bućana može reći da je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, koji je odigrao ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu. Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama poput Cooper Hewitt Smithsonian Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, State Library of Victoria u Melbourneu, Deutsches Plakat Museum u Essenu. Prvi je hrvatski umjetnik kojemu su se tri djela našla u stalnom postavu jednog od najvažnijih svjetskih muzeja, njujorške MoMA-e. Među njima je i Bućanov najpoznatiji plakat “Žar ptica” koji je izrađen 1983. za HNK Split 1983. u povodu premijere baleta Igora Stravinskog. Vidimo se u utorak na otvorenju izložbe “HAVANEZER” – UŽIVO.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori