U zagrebačkom Botaničkom vrtu osvanula je instalacija koju vrijedi pogledati uživo

U zagrebačkom Botaničkom vrtu osvanula je instalacija koju vrijedi pogledati uživo

Zagrebačko jezero Bundek i njegova okolica trebali su na svojim mekozelenim livadama i jezercima u svibnju ove godine u sklopu tradicionalne međunarodne manifestacije Floraart ugostiti projekt Granule – instalaciju 18 keramičarki. One su se rado odazvale pozivu i za tu su prigodu svojim rukama izmijesile, oblikovale, zagladile glinu različitih vrsta te u nju intervenirale rukom, bojom, alatom, a nakon toga i vatrom.

Nastajale su granule najneobičnijih površina, pa i oblačne meke lopte, zaigrane, zategnute ili zrnaste površine koje nam pričaju priču o davnim nastancima, asociraju na magmu, postanak i prapočelo svega. Već svojim savršenim oblikom, svaka je kugla prapočelo, a onda se iz njene površine stvara i razvija za svaku drugačiji put. Svaki zarez, svako zrnce priča drugu priču o zemlji, zraku, vodi i vatri, ali i o svim tvarima koje su nastale kombinacijom tih elemenata. Riječi su

Zbog virusa COVID-19, kuglasti planet kojeg su pripremile keramičarke nikada nije ugledao svjetlo dana na Floraartu, no srećom, sada napokon imamo priliku uživati u ovoj impresivnoj instalaciji, na drugom mjestu i u drugo vrijeme. Domaćini Botaničkog vrta omogućili su granulama da budu izložene na najljepšem mogućem mjestu, pa se tako na izložbi u Botaničkom vrtu predstavlja spomenutih 18 keramičarki s 23 granule položene na travnjak. One simboliziraju ono „hranjivo i neophodno za rast biljke“, a položene na travu „uspostavljaju međusobnu vezu i govore nam o vezanosti svake životne forme s cjelinom. Razgovaraju, komuniciraju… Kao i njihove autorice koje dijele svoja znanja stečena tijekom vremena. Ono na što nam granule ukazuju jest da pokušamo prepoznati jezik prirode i naučimo ga ponovno čitati. Ako ga ponovno naučimo čitati, poštovanje nas prema planetu, a i planeta prema nama, bit će obostrano“.

Riječi su to koje je ovoj izložbi posvetila Saša Martinović Kunović, a voditeljica projekta Marita Burić Teskera, mag.ing.prosp.arch. otkrila nam je ideju vodilju iza nastanka ove ambijentalne instalacije keramike: “2020. godina je proglašena Međunarodnom godinom zdravih biljaka. U svrhu podizanja svijesti o važnosti zdravog uzgoja nastala je ideja o Granulama. Zamišljene kugle- granule kao hranjiva neophodna za razvoj biljaka izrađene su od keramike. U projekt je uključeno 18 vrsnih keramičarki iz Zagreba, Varaždina, Velike Gorice, Ludbrega i Mosta na Soči.”

Izložbu u Botaničkom vrtu PMF-a možete pogledati sve do 23. lipnja.

Foto: Privatno vlasništvo

Učitati još
Zatvori