Jedna od najvećih graffiti zvijezdi dolazi na Brač

Jedna od najvećih graffiti
zvijezdi dolazi na Brač

FORTRESS-DRACHENHOEHLE-MexicoCity-2017

Flying Förtress je graffiti umjetnik kojeg ne treba posebno predstavljati – jedno je on najjačih graffiti imena u svijetu. Talentirani njemački umjetnik, i dizajner i ilustrator ovog ljeta dolazi na festival Graffiti na Gradele. Dovoljan je to razlog zašto trebate odmah početi planirati svoj godišnji odmor i kako u živo gledati što će on u Bolu na Braču napraviti. A kako je počeo i što nas čeka u Bolu, otkrio nam je u nastavku…

1. Kada si počeo svoju graffiti karijeru i kako si uopće otkrio graffiti svijet?
Ove godine je moja 30 godišnjica! Počeo sam 1988. kao klinac na ulicama rodnog grada Münchena te listajući knjige Spraycan Art i Subway Art. Najinspirativnije mjesto meni, bilo je Dachauer Flohmarkthallen – buvljak unutar velikog skladišta gdje su već crtali Loomit, Neon, Cemnoz i WonABCwere svoje velike murale i to na visokoj razini kvalitete. Lutajući buvljakom u društvu brata i oca vikendima sam vrlo rano postao svjestan te umjetnosti. I bila je jako cool! Odmah sam poželio biti graffiti umjetnik kada odrastem!

2. Kako je tada scena izgledala, bez interneta koji povezuje umjetnike?

Graffiti je više bila skrivena tajna. Tajna underground kultura. Kao naš privatni masonski klub. Morao si sam iskusiti mnogo toga bez znanja koje sada donosi internet. Ili si se nekako povezao s već iskusnim writerom i učio od njega. Scena je bila mala i feedback na radove je bio još manji. Tako da je bilo kakva informacija, kritika bila dobrodošla. Situacija nije bila niti blizu današnjim lajkovima i njihovoj velikoj, nebrojenoj količini.

FORTRESS-MayTheFortBeWithYou-Hamburg-2016

FORTRESS-TravelMemories ITALANDIA-Print-2018

3. Počeo si radeći klasične graffite, no onda si svoj interes premjestio na nešto drugo, no dalje povezano sa slikarstvom i ilustracijom. Kako se to desilo, da si takorekuć skrenuo s puta, i što te inspiriralo za nove radove?

Nakon nekoliko godina tzv. klasičnih graffita došao je trenutak kada više nisam imao što doseći i privremeno sam se našao u statusu quo. Tražio sam nove stvari, a već sam isprobao skateboard art i slikarstvo. Kreativan sam bio od djetinjstva. Studirao sam grafički dizajn, oglašavanje i ilustraciju. Prisilio sam se okrenuti novome i drugačijem. Na kraju je to, nakon nekoliko godina pauze, rezultiralo poboljšanom vještinom stvaranja graffita. Mislim da mi je to pomoglo pomaknuti granice u vlastitom umjetničkom izražavanju. I dalje ih pokušavam pomaknuti.

4. Teddy Troops i tvoj specifičan stil prepoznatljivi su diljem svijeta i postali su tvoja koloristička vojska – gdje i u kojim sve oblicima ih možemo vidjeti i kakve reakcije bude kod promatrača, publike?

Stvorivši ikonskog vojnika Teddy Troop(era) digao sam svoju umjetnost na novu razinu graffiti radova. Upotrijebivši ilustrativnu ikonu umjesto klasičnog graffiti taga otvorilo je vrata puno široj publici. Onima koji nemaju tu vještinu i sposobnost čitanja graffiti znaka, ne vide tag tj. potpis. A kada ljudi nešto ne vide i ne prepoznaju često to počnu mrziti ili u najmanju ruku, ne odobravati. Ovako je on uvijek vidljiv i prepoznatljiv i promatračima, ljudima, blizak.

Također sam uvijek bio bliži ilustracijama i likovima nego natpisima. Od početka koristim Troopera – na naljepnicama, paste up posterima, crtežima i graffitima na javnim površinama, ulicama. Kasnije su Trooperi postali 3D vinilne figurice te se pojavljuju i na majicama, zakrpama i printevima.

WRITERZ_objavaFF

FORTRESS-Airplane-Linz

5. Ovog ljeta gostovat ćeš na Graffiti na Gradele festivalu u Bolu na Braču. Imaš li kakve poveznice s hrvatskom scenom i imaš li očekivanja od festivala?

Prije skoro 15 godina moj dragi prijatelj Lunar pozvao me je na moj prvi graffiti jam u Zagreb. Znam malo i hrvatski jezik jer sam skoro svako ljeto u djetinjstvu provodio u Istri, a i sada posjećujem Hrvatsku. No, Lunar me je upoznao sa svojom obitelji i prijateljima. Također smo mnogo putovali zajedno i pridružio sam se njegovoj YCP ekipi. tijekom godina postao sam sve više i više upoznat s hrvatskom graffiti scenom i zato sam jako sretan što sam pozvan na Graffite na Gradele. Posljednjih godina bio sam na mnogo različitih mjesta i festivala i najdraži su mi DIY festivali kao Graffiti na Gradele. Na takvima je vibra domaća, opuštena, prijateljska. Veselim se vidjeti stare prijatelje i upoznati nove te provesti nekoliko odličnih dana kod vas.

TeddyTroops2-Regular-All

TeddyTroops2-02variant-2

WRITERZ_objavaFF2

FORTRESS-Vandals-Of-The-Universe-TSHIRT-DESIGN-2018

WRITERZ_objavaFF3

Učitati još
Zatvori