Genijalan rad hrvatske umjetnice OKO povodom 30 godina pada Berlinskog zida

Genijalan rad hrvatske umjetnice OKO povodom
30 godina pada Berlinskog zida

OKO na Festivalu svjetla u Berlinu

Svake godine u listopadu Berlin se pretvara u grad pun svjetlosne umjetnosti. Umjetnički prikazi na poznatim znamenitostima, spomenicima, zgradama i mjestima pretvaraju Festival svjetlosti u jedan od najpoznatijih festivala svjetlosne umjetnosti na svijetu. Domaći i međunarodni umjetnici predstavljaju svoje sjajne instalacije svjetla i tako pretvaraju grad u ogromnu pozornicu.

Pričaju priče, skreću pozornost na posebne teme i prezentiraju svoje kulture, umjetnost, obrte i poruke. Berlinske znamenitosti, povijesna mjesta, ulice, trgovi, trendi četvrti i žarišta novije povijesti upriličeni su svjetlom. Ove godine slavi se 30 godina od pada Berlinskog zida i u tu čast organizatori Festivala Svjetlosti su odlučili posvetiti cijeli jedan program. Pozvali su četrnaest umjetnika na suradnju i kreiranje radova koje će projicirati na zgradu sljedećih tjedan dana.

OKO je jedna od pozvanih umjetnika_ca koja je za tu priliku kreirala rad “No amount of politics should interfere with diversity of our Friendships.” koji će ostati u vlasništvu privatne kolekcije E.ON energy group u Njemačkoj, dok će se sken njezinog rada prikazivati na pročelju zgrade u centru Berlina, na jednom od najstarijih i najprestižnijih hotela u Berlinu –
The Hotel de Rome.

Rad prikazuje masivnu ruku koja daje hranu ženi-ptici, a koja pak nosi golubicu na svojoj ruci – simbolika je to ljepote i mirnoće, a koje nam pružaju dobra prijateljstva i kako nas nikakva politika ne bi trebala spriječiti u raznolikosti prijateljstava i bliskim vezama s drugim ljudima. OKO svojim radom želi poručiti publici da uči iz grešaka povijesti i da si osigura budućnost otvorenu za rast i razvoj. Također naglašava važnost prijateljstava i rada na njima; treba ih njegovati kako bi nam dala stabilnost, sigurnost i hrabrost za kretanje naprijed.

Učitati još
Zatvori