Ako idete na Euro evo što osim nogometa možete vidjeti u Berlinu i Hamburgu
Ako idete na Euro evo što osim nogometa možete vidjeti u Berlinu i Hamburgu

Ako idete na Euro evo što osim nogometa
možete vidjeti u Berlinu i Hamburgu

Njemačka je ovih dana glavna destinacija na karti svih koji vole najvažniju sporednu stvar na svijetu, ali i da pritom vole putovati. Europsko nogometno prvenstvo održava u našoj blizini, a već sutra utakmicu sa Španjolskom igramo u Berlinu, dok ćemo se s Albancima susresti u srijedu u Hamburgu – dva grada idealna za roadtrip.

Upravo su ova dva grada sjajna urbana i umjetnička središta, pa se posjet njima, osim za utakmice, može iskoristiti i za odlične umjetničke izlete.

Hamburg i Berlin – urbane meke

I Hamburg i Berlin definitivno su gradovi za koje se često kaže da ne pripadaju onom pravom Njemačkom mentalitetu upravo zbog svoje otvorenosti i raznolikosti, te sadržaja koje nude za sve one željne umjetnosti, zabave i slobode. Udaljenost između ta dva grada je nešto manja od 290 kilometara. Sjajno su povezani autobusnim i željezničkim linijama, kao i avionom. Svega nekoliko dana ne bi vam, naravno, bilo dovoljno da u potpunosti doživite sve što ovi gradovi pružaju, ali svakako će vas svojim sadržajima oboriti s nogu i staviti ih na vašu travel listu prioriteta, ako do sada ondje kojim slučajem nisu bili.

Sloboda i umjetnost

Ovi gradovi godinama privlače mlade ljude iz svih dijelova Europe i svijeta u svoje ulice gdje se sloboda i umjetnost mogu osjetiti na svakom uglu. Oni su i prave galerije na otvorenom stoga ako volite urbanu uličnu umjetnost, sama šetnja ulicama ovih gradova oborit će vas s nogu. Ona se ona nalazi svuda oko nas, gdje god da se okrenemo. Brojni svjetski umjetnici obogaćuju, zidove, fasade i ulice ovih gradova svojim umjetničkim djelima koja su onda ostavljena na uvid svim prolaznicima.

Berlin je definitivno prvi na popisu gradova koji morate posjetiti ako volite umjetnost. Grad slobode, zanimljivih kulturnih i povijesnih slojeva, grad koji često pruža utočište upravo onima koji se u svojim rodnim mjestima nisu mogli osjećati slobodno. Njegove ulice prepune su graffita i radova ulične umjetnosti, a njihovi stanovnici su i pioniri ovakve vrste umjetnosti. Ne morate tražiti puno, samo prošećite po Berlinskim ulicama, pogotovo u istočnom dijelu Berlina i doživite umjetnost u njezinom punom sjaju.

Hamburg, grad na samom sjeveru Njemačke oduvijek je atraktivan i zanimljiv. Ovaj lučki grad upravo svojoj poziciji i bogatoj povijesti duguje svoju raznolikost i raznovrsnost svih žanrova umjetnosti. Urban, zanimljiv, osebujan, jedno je od središta europske graffiti scene.

Oba grada njeguju raznolike umjetničke scene koje uključuju tradicionalne i suvremene forme umjetnosti. Mnogi umjetnici, dizajneri i kreativni profesionalci privučeni su u ove gradove zbog njihove bogate kulturne ponude, pristupačnosti prostora za rad i izlaganje te dinamičnih umjetničkih zajednica.

Ovo su samo neke od lokacija koje ne smijete propustiti ako ste ovih dana odlučili proputovati ovim gradovima.

Hamburg

Elbphilharmonie: Jedna od najpoznatijih koncertnih dvorana u svijetu.

Hamburger Kunsthalle: Muzej sa značajnom kolekcijom umjetničkih djela, od srednjeg vijeka do moderne.

Deichtorhallen: Jedan od najvećih europskih centara za suvremenu umjetnost i fotografiju.

HafenCity: Moderna urbana četvrt s mnogo javnih umjetničkih instalacija.

Gängeviertel: Kreativna četvrt poznata po svojim ateljeima i alternativnoj umjetničkoj sceni.

Karoviertel: Hippie i boemska četvrt s brojnim galerijama, umjetničkim radionicama i dizajnerskim trgovinama.

Berlin

Berlinische Galerie: Muzej moderne umjetnosti, fotografije i arhitekture.

Pergamonmuseum: Svjetski poznati muzej sa zbirkom antičkih artefakata.

East Side Gallery: Dio Berlinskog zida prekriven muralima međunarodnih umjetnika.

Kreuzberg: Umjetnički centar Berlina, poznat po alternativnoj umjetničkoj sceni, galerijama i kreativnim kolektivima.

Prenzlauer Berg: četvrt s mnoštvom malih galerija, studija i umjetničkih prostora.

Oba grada naravno imaju bogati i ekstremno zanimljiv noćni život, sjajnu gastro ponudu iz cijelog svijeta, prekrasne zelene površine na kojima se boravi po čitave dane koji ondje traju doista dugo i do 22 sata navečer. Kazališta, kina, koncerti, izložbe, hrana, piće, umjetnost – u kojem god smjeru da se okrenete u ovim gradovima ne možete pogriješiti ako volite sve navedeno, a mi smo ovdje nabrojali minimalan dio ponude.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori