‘Doors of Dubrovnik’ – jedinstveni autorski koncept Renate Debeljak
‘Doors of Dubrovnik’ – jedinstveni autorski koncept Renate Debeljak

‘Doors of Dubrovnik’ – jedinstveni autorski koncept Renate Debeljak

Kada bi Dubrovnik promatrali prvenstveno kroz njegova povijesna vrata, kojih biste se dubrovačkih vrata najprije sjetili? Jesu li vam vezano uz povijesna vrata Dubrovnika najimpozantniji njihov stil i izgled, povijesno značenje ili simbolika, boja vrata, zdanja koja krase, zanimljivi ornamenti, kucala, brave… ili vam je dovoljno već samo to što se nalaze u Dubrovniku? Kada se spomenu povijesna vrata Dubrovnika, uglavnom se misli na vrata Kneževa dvora, palače Sponza, Vrata od Pila ili Vrata od Ploča, potom vrata sakralnih objekata, možda nekog ljetnikovca. Vrata Dubrovnika nisu samo ona koja krase poznate palače, sakralne objekte, nekadašnje utvrde, gradske ulaze… To su i vrata nekadašnjih vlasteoskih kuća i palača, privatnih kapelica dubrovačke vlastele i manjih crkava, kuća trgovaca i pomoraca, njihovih nekadašnjih skladišta unutar povijesne jezgre, kuća bogatih pučana, ali i običnih građana. Zasigurno bi pomislili na neka vrata u već prepoznatljivoj dubrovačkoj tamnozelenoj boji, iako ih ima i u tamno smeđoj boji, poput vrata Kneževa dvora ili vrata crkve sv. Roka. Poviješću i simbolikom prožeta, dubrovačka vrata također pričaju priče o bogatoj dubrovačkoj prošlosti. 

Dubrovnik svakodnevno diše svoju prošlost, no na koji način svakodnevicu sadašnjeg Dubrovnika čine i povijesna vrata Grada? To je tek jedno od mnogih pitanja kojim se u svom autorskom projektu ‘Doors of Dubrovnik’ bavi novinarka Renata Debeljak.

Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Renata Debeljak
Renata Debeljak
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Projekt Doors of Dubrovnik
Projekt Doors of Dubrovnik

‘Doors of Dubrovnik’ novi je projekt novinarke Renate Debeljak

Iako je već godinama kroz razne projekte unutar svog brenda RDcode inspirirana i povijesnim vratima Dubrovnika među kojima i kroz art projekt ‘Doors & Bags’, Renatin najnoviji autorski projekt usmjeren je prvenstveno na povijesno i simbolično značenje dubrovačkih vrata, njihovo mjesto i vrednovanje u sadašnjem vremenu, na umjetničke i arhitektonske komponente, kao i na razna istraživanja iz povijesti tih vrata uključujući i saznanja o majstorima koji su ih izradili, iako su brojna povijesna vrata koja se danas mogu vidjeti u Gradu tek replike izvornih vrata, a neka čak ni to.

Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Vrata palače Skočibuha Bizzarro
Vrata palače Skočibuha Bizzarro
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak
Kucalo na vratima palače Skočibuha Bizzarro

Renatina koncept priča ‘Doors of Dubrovnik’ kroz fotografije povijesnih vrata Dubrovnika koje potpisuje fotografkinja Veronica Arevalo dočarava posebnost tih vrata, ali i njihovu zanemarenost i degradiranost.

Uslijed masovnog turizma koji uništava ili je već poprilično uništio povijesnu jezgru Dubrovnika, neka od povijesnih dubrovačkih vrata postaju gotovo neprimjetna, nebitna ili skroz zaboravljena u rakursima novih stvarnosti. Služe isključivo kao ulazna vrata u važne institucionalne objekte nekadašnje Dubrovačke Republike, ali i sadašnjeg Grada, u sakralne objekte, u muzeje, kao prolazi na najfrekventnijim lokacijama Grada, kao kulise za razna događanja, ili tek kao background u bespućima virtualnih, influencerskih stvarnosti. Neka su potpuno degradirana, unatoč tome što spadaju u kategoriju kulturnih spomenika, jer su skroz zapuštena ili su uz njih postavljeni stolovi raznih restorana i pizzerija kojih je u povijesnoj jezgri Dubrovnika ipak previše, što još više govori o njihovoj povijesnoj i umjetničkoj nebitnosti u sadašnjem Gradu. Važnosti, značenjem, umjetničkim i povijesnim vrijednostima vrata malo tko se bavi, čak sve manje i oni kojima je to struka, a njihovim simbolikama još i manje. U fokusu javnosti i stručnjaka uglavnom su vrata na važnim javnim i sakralnim objektima, dok su vrata na nekim ne tako važnim objektima i zdanjima poprilično zapuštena i zaboravljena’, pojašnjava Renata Debeljak.

Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Bočna renesansna vrata sv.Spasa
Bočna renesansna vrata sv. Spasa
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Južni portal Male braće
Južni portal Male braće

Povijesna priča smještena u svakodnevnu dubrovačku realnost

Renata je ne samo autor cijelog projekta već nas na fotografijama iz edicije ‘Doors of Dubrovnik’ vodi i u obilazak nekih od najljepših dubrovačkih povijesnih vrata. Fotografije su s razlogom snimljene krajem kolovoza kada su na dubrovačkim ulicama velike gužve, pa je na nekim fotografijama dočarana svakodnevica dubrovačkog masovnog turizma gdje vrata postaju tek nebitne kulise.     

‘Prošlost, bogatstvo, svrha i posebnost pojedinih gradova uvelike se ogledaju i na njihovim vratima. Vrata Dubrovnika, jednog od najljepših gradova svijeta, pričaju mnoge priče. A neke od tih priča tek trebaju biti ispričane dok će neke zauvijek ostati neispričane i zapečaćene ispod površina tih vrata, izvornih ili tek replika, ali i nekadašnjih stvarnosti. Sadašnji Grad i oni koji ga posjećuju radije se vole prikloniti imaginarnim stvarnostima američkih blockbustera, pa su već godinama za turističku zaradu veća ‘svetinja’ originalno željezno prijestolje iz serije ‘Game of Thrones’ i obilazak lokacija na kojima je snimana ta serija nego povijesna vrata koja svjedoče o istinskoj prošlosti Grada’, kaže Renata Debeljak.

Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Ispred vrata crkve sv. Ignacija
Ispred vrata crkve sv. Ignacija
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Ispred vrata crkve sv. Ignacija
Ispred vrata crkve sv. Ignacija

Propitkivanje stvarnih vrijednosti Grada

‘Naši povijesni gradovi još uvijek posjeduju iznimno vrijedna vrata svoje davne prošlosti, pa tako i Dubrovnik. U svom projektu bavim se propitkivanjem je li Dubrovnik, kao jedan od značajnijih gradova na UNESCO-ovom Popisu svjetske kulturne baštine još od 1979. godine, zaista čuva od propadanja i zaborava sva ta vrata, je li ih učinio važnim dijelom svoje sadašnjosti kao i budućnosti, što se sve čini kako bi se ta vrata sačuvala i u budućem vremenu. U potrazi sam za bilo kakvim informacijama o povijesnim vratima. No, za neka vrata gotovo da nisu poznate nikakve informacije o godini njihova nastanka, izradi niti bilo kakvi drugi detalji’, dodaje Renata.

Edicija fotografija ‘Doors of Dubrovnik’ nastala je u suradnji sa partnerima projekta, agencijama Dubrovnik Event i Ambient Studio.

Ova vizualna priča najava je i za knjigu o povijesnim vratima Dubrovnika, video clip, kao i za druge projekte na tu temu na kojima Renata trenutno radi, a sve je tek dio puno sveobuhvatnijeg multimedijalnog projekta Renate Debeljak pod nazivom Putevima vrata‘.

Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Vrata Rosario
Vrata Rosario
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Vrata od Pila
Vrata od Pila
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak
Vrata Kneževa dvora
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak U ulici Sv. Dominika
U ulici Sv. Dominika
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak
Na ulazu u franjevački atrij
Doors of Dubrovnik Renata Debeljak Ispred vrata palače Sponza
Ispred vrata palače Sponza

Hair & make up: Ana’s Studio Dubrovnik

Fotografije: Veronica Arevalo

Učitati još
Zatvori