Stigla nam je i Noć muzeja 2021., a mi znamo što sve želimo razgledati

Stigla nam je i Noć muzeja 2021., a mi
znamo što sve želimo razgledati

Šesnaesta po redu i najneobičnija dosad Noć muzeja 2021. održava se potpuno online. Iako su muzeji otvoreni, kako bi se izbjegla mogućnost gužvi koje su poznate za omiljenu noć u kojoj svi hrlimo u muzeje, mnogi su programi prebačeni u virtualne ture. Taj šušur u omiljenim muzejskim prostorima teško je nadoknaditi, a posebice doživljaj umjetnosti uživo. Tomu unatoč, zasigurno ćemo razgledati i zaviriti u muzeje i njihove interesantne programe uz koje su se prilagodili još uvijek aktualnoj pandemiji. U nekim je ustanovama, ipak, moguće i uživo razgledati postave! Sve informacije možete pronaći na službenoj stranici Noći muzeja.

Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih online izložbi koje planiramo danas proučiti i one koje želimo posjetiti!

Muzej suvremene umjetnosti

Za Noć muzeja 2021. MSU ima posebno intrigantnu ponudu tijekom koje prikazuje predstavu skupine PAP, ‘Should I Digital or Should I Live?’ u 18 sati, a zatim nastavlja s prikazivanjem filmova online. Nakon što se prikažu po satnici, filmovi ostaju dostupni za gledanje do kraja Noći muzeja. Ove godine uživajte u svim sadržajima– bez izlaska iz kuće! Točan raspored i satnicu filmova pogledajte ovdje.

Lauba – kuća za umjetnost i ljude

Kuća Lauba pripremila je izložbeni program i prezentaciju genijalne Kolektart digitalne platforme koja će funkcionirati kao izložbeno-prodajna online galerija. Posjetitelji će imati priliku i uživo uz stručna vodstva razgledati radove najprestižnijih hrvatskih autora. Uz nabrojane etablirane umjetnike Laubina će publika moći pogledati kratki znanstveno-fantastični film “Slice of Life” autora Luke Hrgovića i Dine Juliusa, koji će povodom Noći Muzeja biti dostupan i na Laubinoj web stranici. Kolektart bit će prva digitalna platforma u Hrvatskoj koja će omogućiti kupcima izravnu kupovinu umjetnina i jedva čekamo otkriti više o njoj, već u 16 sati.

Arheološki muzej u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu za Noć muzeja 2021. organizirao je raznovrsne sadržaje koji će biti dostupni na njegovoj web stranici. Pritom će biti moguće pogledati 3D virtualnu šetnju stalnim postavom muzeja, 3D modele predmeta, vodiče kroz postav, film ‘Broken exhibition’ te izložbu ‘Zagreb dok ga još ni bilo.’

Muzej čokolade

Muzej čokolade moguće je posjetiti i uživo, a osigurali su popust na ulaznice koje tako iznose 40 kuna. Muzej je otvoren do 21 sat, a u sklopu digitalne Noći muzeja donosi stručno vodstvo kroz uzbudljiv postav Muzeja čokolade možete pratiti iz topline svoga doma. Kustosi Muzeja čokolade ispričati će Vam zanimljivosti iz povijesti čokolade, objasniti kako se čokolada proizvodi i najaviti novosti iz svijeta čokolade. Stručno vodstvo možete pratiti od 18:00h putem poveznice koja će biti istaknuta na internetskim stranicama Noći muzeja i Muzeja čokolade, a zatim slijedi virtualna radionica pralina.

Galerija Klovićevi dvori

Galerija Klovićevi dvori pripremila je tri izložbe i predstavu! Donose nam izložbu ARS ET VIRTUS: HRVATSKA – MAĐARSKA. 800 GODINA ZAJEDNIČKE KULTURNE BAŠTINE, video izložbu “Zagreb, kak imam te rad” te interaktivno vodstvo trenutnom izložbom “Povijest i umjetnost na zidovima palače u Opatičkoj 10.” Posebno nam zanimljivo zvuči video izložba ‘Zagreb kak imam te rad’ koja je nastala u čast Zagrebu uslijed potresa u ožujku. Uz glazbenu podlogu Romance Franje Krežme, pogledajte na slikama zabilježen neki davni Zagreb, kako su ga doživjeli umjetnici prve polovice 20. stoljeća.

Državni arhiv u Zagrebu

Vjerujemo da će mnoge zainteresirati i virtualna izložba ‘Zagreb – grade divni moj!’ Kako kažu iz Državnog arhiva, “Izložba je posvećena dvama razornima potresima koji su u zadnjih 140 godina pogodili Zagreb, onom iz 1880. god. koji možemo doživjeti iz fotografija te onom iz ožujka 2020. god. koji je svima još svježe sjećanje. Kratki ulomci doživljaja suvremenika praćeni fotografijama potresa iz 1880. god. približavaju nam taj događaj koji je imao dalekosežne posljedice na grad. Srušene zgrade se uklanjaju, oštećene obnavljaju, cijeli grad dobiva novu vizuru. Gradnja pokrenuta nakon potresa 1880. god. pretvorila je Zagreb u europsku metropolu.” Izložbu će biti moguće pogledati online između 18 sati i ponoći.

Galerija ULUPUH

Galerija ULUPUH pripremila je program za Noć muzeja koji se odvija samo online i bez sumnje ćemo ga proučiti. Posebno nas je zainteresirao film ‘Neposlušne’ koji je realiziran tehnikom digitalne cut-out animacije likova koju potpisuje, uz scenografiju, Mirela Ivanković Bielen. Tu je i izložba osme međunarodne studentske radionice kostimografije, mode i tekstilnog oblikovanja te likovne kritike.

Galerija Galženica

Kao umjetnički osvrt na pandemiju i potrese s kojima smo se suočili, šestero umjetnika izlagat će svoje radove u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. Tisja Kljaković BraićHana Tintor, Luka Vucić, Milan Šabić, Dario Petković i Boris Šćitar izložit će svoje radove i tako nam prikazati svakodnevicu koju živimo kroz njhovu umjetničku prizmu na izložbi ‘Nova normalnost: Prostori svakodnevice.’ Izložba se otvara večeras u 18 sati i jedna je od onih koje možete razgledati uživo. Čak i ako ju propustite danas, obavezno je posjetite do 1. ožujka jer donose neke od najljepših radova domaćih umjetnika o kojima smo vam puno puta pisali.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci donosi istovremeno program uživo i online dio programa. U riječkom će muzeju od 17 do 22 sata posjetitelji moći pogledati izložbu ‘51000 Balthazargrad.’ Donosi priču o animiranom geniju Profesoru Balthazaru i njegovom nastanku, ali i inspiraciji iza kultnog lika. Omogućeno je besplatno audio vodstvo od 20 minuta. Kad govorimo o online postavi, “MMSU predstavlja prvu online Kamov umjetničku rezidenciju nastalu u trenutku rastuće ranjivosti kulturnog i umjetničkog sektora, kada je podrška umjetničkoj zajednici u istraživanju i radu potrebna više nego inače. Umjetnici Tina Gverović i Ben Cain osmislili su rad ‘Cut Out’, a Tanja Vrvilo se predstavlja projektom ‘Kamov ide u kino.”

Foto: Noć muzeja 2021.

Učitati još
Zatvori