Danas počinje Festival umjetničkih zastavica Zagreb

Danas počinje Festival
umjetničkih zastavica Zagreb

Festival umjetničkih zastavica Zagreb, jedinstveni festival zastava malog formata ovakve vrste u Europi, ukrasit će uži centar glavnog grada od danas do 20. kolovoza s čak 350 umjetničkih zastavica iz 20-ak zemalja svijeta.

Festival umjetničkih zastavica Zagreb

Ako ste ovih dana prošetali užim centrom Zagreba mogli ste primijetiti neobične umjetničke zastavice koje krase gradske ulice. One su dio Festivala koji se ove godine po prvi put samostalno predstavlja i odvaja od Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best. Prikazat će najveći broj umjetničkih zastavica u dosadašnjih 12 godina održavanja. Tema ovogodišnjeg festivala je “Identitet Europe (Europa intimno)”. Svaki je autor prikazao elemente kako vidi Europu danas kroz svoju likovnu interpretaciju. Vrlo vrijedni i originalni umjetnički radovi izrađeni u najrazličitijim tehnikama moći će se vidjeti na lokacijama: Trg bana Josipa Jelačića (početak Bakačeve), Zrinjevac, Europski trg i u Ulici Augusta Cesarca.

Nove zastavice na Zrinjevcu

Ovogodišnje nove zastavice bit će izložene na Zrinjevcu između drveća, a pristigle su iz 13 zemalja (Argentine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Finske, Hrvatske. Indije, Italije, Kanade, Rusije. SAD-a, Slovenije, Srbije i Urugvaja). Počasni gost umjetnik je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, keramičar svjetskog ugleda Hanibal Salvaro iz Zagreba. Sudjelovat će još Seije Ulkuminei iz Finske, akademska kiparica Marina Đira, akademski slikar Marijan Rihter. Slovenski akademski slikar i grafičar Janko Orač te brojni drugi akademski umjetnici i profesori likovne kulture.

Turistički proizvod

Na ostalim lokacijama bit će izložene zastavice između uličnih svjetiljki i stupova s prošlogodišnjim temama i motivima koje su kreirali brojni poznati slikari i umjetnici. Dvotjednim festivalom Zagreb će predstaviti atraktivnu izložbu na otvorenom. Namjera je da Festival umjetničkih zastavica Zagreb postane višegodišnji turistički proizvod i najveći Festival umjetničkih zastavica u Europi. Realizatori programa su Kraljevi ulice i njihov kreativni tim na čelu s Dijanom Nazor Čorda. Logo potpisuje Boris Ljubičić.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori