Danas počinje Art Zagreb 2020.: Radovi najboljih hrvatskih umjetnika na jednom mjestu

Danas počinje Art Zagreb 2020.: Radovi najboljih hrvatskih umjetnika na jednom mjestu

Iako smo navikli na proljeće posjećivati Halu V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, ovogodišnja situacija s pandemijom poremetila je planove i umjetnicima. Ipak, nema razloga za brigu jer će se omiljeno umjetničko događanje Art Zagreb 2020. ipak održati. Današnje otvaranje trećeg izdanja središnjeg događanja hrvatskog tržišta umjetnina začinit će koncert nemanje, a sutra slušamo Saru Renar. Art Zagreb završava u subotu.

Art Zagreb 2020. u jesenskom izdanju

Art Zagreb međunarodni je sajam umjetnina organiziran jednom godišnje. Zamišljen je kao mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, kustosa i ljubitelja umjetnosti u najširem smislu. Ulaganje u umjetnine nikada nije bilo aktualnije, a umjetnicima je podrška svih nas, u ovim trenutcima možda i najpotrebnija. Donji prostor organiziran je tako da u njemu izlažu najbolje hrvatske galerije i najpoznatiji domaći umjetnici, dok je ove godine kat rezerviran za tri izložbe.

Umjetnik: Nikica Jurković
Umjetnik: Pretnja

Mladi umjetnici

Osim eminentnih domaćih umjetnika poznatih široj publici, ovakva događanja odličan su push i mladim umjetnicima koji tek trebaju upoznati publiku sa svojim radom. Izložba TRILIK(A3) upravo je tako i koncipirana. To je multimedijalna izložba alumnija i diplomanata triju hrvatskih umjetničkih akademija — Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ovom izložbom, ove akademije nastavljaju promovirati svoje studente i nakon što su postali diplomanti i alumniji.

Umjetnik: Vinko Vidmar
Umjetnik: Mislav Tadić

Marš iz mog horoskopa!

Marš iz mog horoskopa!, skupna je izložba pet umjetnika (Lina Franko, Rebecca Ribichini, Ahren Warner, Adrianna Liedtke i Sofia Albina Novikoff Unger) kustosice Selme Hafizović. Ona kroz njihove radove prikazuje razvoj identiteta kao pojavu ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno oblikovanje identiteta. Što znači napredak i što može značiti oblikovanje identiteta i intimnosti u suprotnosti ili u skladu s razvojem kapitalizma. Posebice, kako opiranje napretku poprima oblike apatije, konformizma, ali i bijesa.

Umjetnik: Ahren Warner

Projekcija mraka

“Ako je moguće projicirati svjetlo u mraku različitim aparatima, postavlja se pitanje je li moguća i suprotna radnja – projicirati mrak u svjetlu korištenjem istih aparata?” Svjetlosnom instalacijom Projekcija mraka, Ivan Lušičić Liik, u središte postavlja nevidljivi objekt. Rotirajući crni objekt postavljen u središte crne prostorije vidljiv je samo kao sjena na zidu i to zahvaljujući reflektorima koji ga obasjavaju. Kako se objekt rotira, njegova struktura se otkriva kroz sjene na zidu, kao animacija 3D skeniranja objekta.

Umjetnik: Ivan Lušičić Liik

Koncerti nemanje i Sare Renar

Za vrijeme ovogodišnjeg izdanja Art Zagreba, vrt Hale V bit će pozornica dvaju koncerata. Večeras nastupa zagrebački psych funk kvintet nemanja i predstavit će novi album “Cosmic Disco” nastao kao odgovor na Tibetansku knjigu mrtvih.

Sutra nas čeka koncert Sare Renar, zagrebačke kantautorice eksperimentalnog-indie-pop izričaja.

Vidimo se u Hali V od 17 sati.

Foto: Art Zagreb

Učitati još
Zatvori