Minimalističke tegle za naše biljke pronašle smo na jednoj zagrebačkoj adresi
Minimalističke tegle za naše biljke pronašle smo na jednoj zagrebačkoj adresi

Minimalističke tegle za naše biljke pronašle smo na jednoj zagrebačkoj adresi

Ima jedan lijepi prostor čiji izlog putem do kuće uvijek plijeni naš pogled. Izlog cvjećarne koji se cijelo vrijeme mijenja s obzirom na godišnja doba i tematike vremena u kojem se nalazimo. Moramo reći da je ovaj, primjerice u božićno vrijeme, jedan od najljepših u Zagrebu. Za novu božićnu čaroliju još ćemo morati malo pričekati, ali nas su ovaj put zaintrigirale kaširane tegle koje već neko vrijeme promatramo. Cvjetna galerija RL i njena vlasnica Renata Lovrenčić zato nas je ugostila i ispričala nam sve o ovim prekrasnim teglama koje su njenih ruku djelo.

Cvjetna galerija RL – mala oaza velike kreativnosti

Stigli smo rano ujutro. Taman kada je Renata zajedno sa svojom kćerkom Valneom iznosila svježe rezano cvijeće za pripremu buketa taj dan. Oduševile su nas hortenzije, koje su među ostalim krasile i njene kaširane tegle. Da se na ovoj lokaciji rade prekrasni buketi to već odavno znamo, ali ovdje je kreativa već neko vrijeme pomaknula svoje granice. Vesela i simpatična Renata pokušala nam je bježati iz objektiva skrivajući se iza divnih cvjetova kako bi njene tegle bile u prvom planu. Ipak priča nije mogla bez zvijezde čije ruke stoje iza svega ovoga.

Dok smo se divili teglama iskoristili smo vrijeme i da se bolje upoznamo s Renatom. Iza sebe ima već oko dvadeset godina iskustva u cvjećarstvu te je svoju priču startala sa cvjećarnicom pod nazivom Aureus u zagrebačkom Oktogonu. Nakon deset godina u Ulici kneza Ljudevita Posavskog otvorila je svoj prostor koji od tada do danas nosi naziv Cvjetna galerija RL. Renata s 58 godina, koje joj nikako ne bismo dali, još uvijek s jednakim entuzijazmom priča o svom poslu u kojem uživa. Kaže kako je još više veseli što joj se u tome pridružila i njena kćer Valnea.

Sa zanimanjem smo slušali kada nam je Renata počela pričati o samim teglama koje su rađene tehnikom Paper Mache Bowl. Nismo mogli vjerovati da se radi o teglama koje su napravljene od recikliranog papira. Nas su istovremeno izgledom i čvrstoćom podsjećale na keramiku. Kako i sama kaže, tehniku nije sama izmislila, ali imala je viziju što točno želi napraviti i kako će to izgledati. U tome je, pohvalila nam se, i uspjela.

 

Ključ kaširanih tegli je u strpljenju

Što se samog postupka tiče on počinje sakupljanjem starog papira kojeg Renata reciklira te potom priprema za izradu. Cijeli proces izrade jedne tegle traje od dva do tri tjedna pa je najvažnija osobina koju ovdje treba imati – strpljenje. S time se Renata najteže nosi jer je po prirodi vrlo nestrpljiva osoba i htjela bi da sve bude sada i odmah. Nekad i ne ide sve po planu pa ako se tegla ne osuši dobro prije bojanja, ili ako dođe do pucanja balona na kojem se izrađuje, gubi se željeni oblik. Kod Renate sve je u znaku minimalizma pa tako i ove tegle koje dolaze u bijeloj i crnoj varijanti te u boji kore drveta. Divan detalj na njima je satenska mašna u boji tegle koja daje romantičnu notu. I nju samu one fasciniraju, a kaže da postoji i bezbroj inspirativnih modela koje bi željela još isprobati u danima koji slijede.

Zanimalo nas je i kakve su reakcije prolaznika i klijenata te je tu bez imalo razmišljanja rekla – svima se sviđaju! Pozitivne reakcije osim što je čine iznimno sretnom priznaje i da joj daju vjetar u leđa da svoj kreativni posao razvija i dalje. Znatiželjna Renata otkrila nam je da se svašta novog kuha u Cvjetnoj galeriji RL. Dodaje da je uz Valneu sve lakše.

Mi za kraj možemo reći da bi jedna ovakva divno pasala i u naš dom. Ako biste i vi rado svoju kućnu biljku smjestili u Renatine kaširane tegle, posjetite Cvjetnu galeriju RL na adresi Kneza Ljudevita Posavskog 25 u Zagrebu.

Učitati još
Zatvori