Chez 186: Graffiti šetnja zagrebačkim ulicama

Chez 186: Graffiti šetnja
zagrebačkim ulicama

Studentski centar

Na svakom putovanju obožavamo lutati uličicama i otkrivati zanimljive radove domaćih i stranih graffiti i street art umjetnika. Neki gradovi su bolja “platna” neki malo manje, ali neizbježno je i gotovo nemoguće da ih u nekom gradu nema. Graffiti su dio urbane kulture, njezin core i identitet, a s vlakova i zidova prebacili su se na doista sve površine. Zagreb tako definitivno ne zaostaje za svjetskim i europskim metropolama, a scena kako ona underground tako i ona komercijalnija u vidu street arta jača je no ikad. Crtaju klinci, crtaju “starci”, održavaju se radionice i festivali, interesa ima, a javnost se sve više educira i informira. Jedno od najjačih imena graffiti scene je definitivno Chez 186. Umjetnik čije radove prepoznaju europski i svjetski kolege, a cijene i vole domaći autori. Od velikih zidova i murala koje odrađuje sam ili u kolaboraciji s drugim eminentnim umjetnicima, do zidova i vlakova s njegovim poznatim graffiti potpisom, Cheza možete “vidjeti” posvuda. Prošetali smo s njim zagrebačkim ulicama i ulovili nekoliko “friških radova” koji plijene pažnju slučajnih i namjernih prolaznika.

Studentski centar

Chez 186

Chez 186 hrvatski je umjetnik prepoznatljiv po svom apstraktnom stilu u kojem koketira s različitim paletama pastelnih boja, ali odvažuje se i u puno više različitih smjerova, ovisno o inspiraciji i situaciji. Izlagao je na brojnim izložbama u Zagrebu i svijetu, a platno mu je od onog u ateljeu, preko vlakova do zidova velikih gradova, kao što su New York, Los Angeles i Dubai.

Medika

U potrazi za lokacijama

S obzirom na to da je plejada “gradskih platna” na kojima Chez radi poprilično šarolika i raznolika, upitali smo ga da nam pobliže objasni kako dolazi do lokacija i što po njemu idealan zid mora imati da bi ga on pikirao.

Ja sam zapravo u vječnoj potrazi za zidovima. Svaka moja šetnja gradom, vožnja biciklom ili autom je uvijek i potraga za lokacijom. Gdje god da idem, u koje god dijelove grada, uvijek barem periferno snimam zidove koje bi potencijalno mogao nacrtati. Nije uvijek riječ samo o nekim udarnim lokacijama koje su na vidljivim mjestima, već me više inspiriraju neobične i atipične podloge. Što je lokacija drugačija, čudnija i možda zahtjevnija meni je veći izazov na njoj raditi. Zapuštene i zabačene lokacije su još veći izazov i zanimljivo ih je pretvoriti u nešto novo i tako ih ponovo uklopiti u okolinu.” – kažen nam Chez.

Njegove radove osim po zagrebačkim ulicama, možete vidjeti i po drugim lokacijama u Hrvatskoj, Europi, ali i svijetu. Više o Chezu i njegovim radovima potražite na njegovom Instagramu.

Medika
Medika
Sveučilišna bolnica, Blato
Medika
Branimirova
Napštena hala u Velikoj Gorici
Pierottijeva ulica
Pothodnik Lanište
Studentski centar

Foto: Chez 186

Učitati još
Zatvori