Novi i nešto drugačiji radovi Jelene Bando na izložbi naziva By the Bay

Novi i nešto drugačiji radovi Jelene Bando
na izložbi naziva By the Bay

Jelena Bando je dobro poznato ime na domaćoj umjetničkoj sceni. Ova umjetnica osim što stoji iza priznatog festivala ilustracije 36 Mountains, autorica je radova koji krase mnoge zagrebačke i hrvatske prostore.

Jelena Bando: By the Bay

Njezini najnoviji radovi bit će izloženi na izložbi zanimljivog naziva By the Bay u Ravnikar Gallery Space u Ljubljani, a otvorenje je planirano za 11. travnja. Izložba će biti dostupna za javnost u radnom vremenu galerije do 7. svibnja. Kako radove i izložbu vidi Andrea Šarić, autorica predgovora izložbe, pročitajte u ulomku niže:
“Najnovija serija radova umjetnice Jelene Bando predstavlja kritički osvrt na njezin nedavni boravak u Vijetnamu. Skupom crteža i slika, Jelena nastoji pružiti dojmove o najpopularnijoj turističkoj destinaciji u Vijetnamu, zaljevu Ha Long. Ovo mjesto čudesne ljepote, koje ostavlja nezaboravan dojam, nalazi se u sjeveroistočnom Vijetnamu i pod zaštitom je UNESCO-a. Njegova specifičnost su tisuće impozantnih vapnenačkih otočića obraslih prašumom, koje je moguće posjetiti isključivo brodom, u turističkom aranžmanu.
U ovoj seriji Jelena se suočava s činjenicom da je sudjelovala u jednom od stotina izleta koji svakodnevno preplavljuju veličanstveni zaljev. U dubokoj i neočekivanoj suptilnosti i nježnosti ovog mjesta, gužvaju se ogromne količine turističkih i teretnih brodova, te drugih plovila. Sve to uzrokuje neizbježan osjećaj razočaranja na dvije razine – kao turista koji traži obećani “prirodni raj”, ali sudjeluje u jednoj od stotina turističkih ekspedicija, te kao čovjeka koji je odgovoran za očuvanje prirodnih ljepota i bogatstava, ali je svjedok neodrživog i razornog utjecaja koji masovni turizam ima na okoliš i lokalnu zajednicu.
Njeno je osobno iskustvo kulminiralo mnoštvom pitanja o ljudskom odnosu prema prirodi, na kojima je zasnivala ovu seriju radova. Ova tema je već nekoliko godina u središtu Jeleninog likovnog izričaja, ali joj se ovaj put približila iz nešto drugačijeg kuta.”
Foto: Jelena Bando, Ravnikar Gallery Space

Učitati još
Zatvori