Hrvatski umjetnik Bruno Isaković oduševio publiku na međunarodnom festivalu u Buenos Airesu

Hrvatski umjetnik Bruno Isaković oduševio publiku na međunarodnom festivalu u Buenos Airesu

Festival Internacional de Buenos Aires (FIBA) je međunarodni festival kazališta, plesa, performansa i glazbe koji se upravo održava po dvanaesti put i ugošćuje brojne predstave iz Argentine i cijelog svijeta. Festival je otvoren početkom tjedna predstavom poznatog američkog glumca i redatelja Tima Robbinsa, a nastavlja s bogatim programom koji okuplja stotine umjetnika. FIBA je ujedno i jedan od najvećih festivala izvedbenih umjetnosti u Južnoj Americi te ga ove godine pohodi gotovo stotinu selektora i umjetničkih direktora iz više od dvadeset zemalja.

Bruno Isaković: O lijepa, o draga, o slatka slobodo

Jučer je svoju prvu izvedbu na festivalu imao i hrvatski umjetnik Bruno Isaković koji nastupa u posebnom festivalsku programu Maraton Abasto posvećenom umjetničkim eksperimentima. Bruno Isaković gostuje u Buenos Airesu s dvije izvedbe performansa O lijepa, o draga, o slatka slobodo, koji se tematski bavi jednom od najrecentnijih društvenih i aktivističkih tema – pravima žena, a posebno pravom na abortus. Argentina je tijekom protekle godine doživjela snažne demonstracije i ljudskopravaške zahtjeve za osnaživanjem položaja žena u društvu, a čitav je pokret nosio zajednički naziv “zeleni val”.

U performansu O lijepa, o draga, o slatka slobodo Bruno Isaković koristi neke od šovinističkih rečenica koje progovaraju o neravnopravnostima i s kojima se žene u društvu opterećenom patrijarhatom često susreću. Izjave poput: „ako ti ona kaže ne, to znači da trebaš inzistirati“, „lezbijka nikad nije probala pravog muškarca“, „draža si kad širiš noge“ ispisane su crvenom bojom na velikoj ploči postavljenoj na javnoj površini i tijekom performansa su zelenom bojom, simbolom pokreta zelenog vala, izbičevane do nečitljivosti. Bruni Isakoviću se tijekom bičevanja pridružilo nekoliko žena iz publike i pomogle mu u bičevanju uvredljivih rečenica prema ženama. Performans je zavšrio tako što je jedna osoba iz publike na kraju, na već posve zelenoj ploči, ispisala rečenicu „Budućnost pripada ženama!“. Performans je nekoliko puta prekinut burnim pljeskom iz publike i uzvikivanjem podrške za veća prava žena u argentinskom društvu.

Bruno Isaković je hrvatski koreograf i plesač čiji radovi su tijekom proteklih nekoliko godina izvedeni u više od trideset zemalja. Njegova posljednja predstava Shake It Off, nastala u suradnji s Miom Zalukar, otvorila je prošlogodišnji Tjedan suvremenog plesa, a za svoju predstavu Nečastive je nagrađen i Nagradom hrvatskog glumišta za koreografiju.

Foto: brunoisakovic.org

Učitati još
Zatvori