Božićna bajka Jasmine Kosanović u Etnografskom muzeju

Božićna bajka Jasmine Kosanović
u Etnografskom muzeju

Bajkovite zimske večeri postat će još čarobnije odlučite li se posjetiti Etnografski muzej. Tamo vas čekaju bijele vile koje simboliziraju pahulje i zimu, maleni crvendaći koji predstavljaju toplinu doma u zimskoj noći te šuma prekrivena snijegom iza čijih borovih grana proviruju promrzle životinjice. Snijeg pada, a s neba rosi mir i ljubav Božića…
Izložba „Božićna bajka Jasmine Kosanović / Jasmina i lutkice“ koja traje do 9. siječnja pružit će vam pravi doživljaj Božića.

Božićna bajka Jasmine Kosanović / Jasmina i lutkice

Jasmina Kosanović živi u najljepšem svijetu od svjetova. Netko će reći da je to svijet bajki, netko će ga nazvati carstvom lutaka dok će netko, puno manje romantičan, njezin atelje u srcu Zagreba opisati kao prodavaonicu. I svi će oni zapravo imati krivo. Jer taj svijet što ga stvara posve sama, u procesu kontinuirane kreacije, nestalan je poput mijene. Zrcali godišnja doba – kiti se injem, resi žutim lišćem, blista na prvome proljetnom suncu i veseli se svježini ljetne večeri. Glavnih likova nema jer ovdje su glavni svi. I kao ugljen crna vrana, i lisica hrđave dlake, i tek naoko strašni vuk i gradski mačori sa stilom i stavom. A u njezine nježne djeve – Crvenkapicu, zanosnu Rosu i najšarmantniju Vješticu – svi smo se odavno bezglavo zaljubili. Cijela se ova družina susreće u šumi kao mitskom mjestu i među bijelim granama breze živi bezbrižno i u slozi. Nema tu ni negativaca. Povezuje ih sve ona iskonska dobrota i gotovo zaboravljena toplina koja živi u najmekšim sjećanjima na djetinjstvo, bakinu blagost i mamine priče za laku noć.

Želja autorice, poznate hrvatske dizajnerice lutaka Jasmine Kosanović, je da čarolija božićne noći pod okriljem Etnografskog muzeja svojom kreativnošću potakne posjetitelje da i oni sami u svojim domovima osmisle svoju božićnu bajku. Tako će vam svake subote u prosincu kroz druženje objasniti na koji način radi svoje lutke, a raduje se i vašim pitanjima. Izložba je otvorena do 9. siječnja 2022. godine, a ovdje možete pogledati detaljan raspored.

Foto: Jasmina i lutkice

Učitati još
Zatvori