Nadrealistični prikaz Božanstvene komedije pogledajte na izložbi finskog umjetničkog dua
Nadrealistični prikaz Božanstvene komedije pogledajte na izložbi finskog umjetničkog dua

Nadrealistični prikaz Božanstvene komedije pogledajte na izložbi finskog umjetničkog dua

Do 6. travnja u Galeriji Događanja, u centru KNAP možete pogledati fantastičnu izložbu Divine Comedy / Božanstvena komedija čiji su autori Petri Hytönen i Marika Kaarna, finski umjetnički duo stacioniran u Porvoou blizu Helsinkija.

Sanjivi i djetinje zaigrani radovi Marike Kaarne evociraju dugu tradiciju figurativnog slikarstva, bajki, ali i kulturološku ostavštinu nadrealizma. Unatoč naoko naivnom stilu, Kaarnini akrili živih boja više su od pukih prikaza svakodnevnog života, te često nude i meta društveni komentar. Na njima ćemo ugledati odbjegle utvare bajkovitih princeza u proslavi Valentinova iza bodljikavih žica, psihodelični party uz ples mrtvaca i leteće tanjure, kričavo rozog Bambija na vrtnoj zabavi koja okuplja ženske arhetipske figure drsko ili smjerno uperene ka nama, odbjeglog puža iz klimatski zagrijanog vrta s kojim se tek mora naučiti surađivati,…

Vlastite bezvremensko-vremenske vizualne kolaže Kaarna komentira sljedeće: 

“Jednom davno u jednom gradu, u dva naselja vrlo blizu jedno drugom, živjele su crna i bijela ovca. Tako su se malo poznavale kao da su živjele na različitim planetima. Dok bi bijela ovca ponekad pasla na svojoj parceli, osjetila bi miris dima i pomislila u sebi: Zar te crne ovce ne bi mogle jednostavno prestati pušiti i raditi nešto korisno umjesto toga? Jednom se dogodilo da je crna ovca slučajno zapalila crkvu, a druga se samo iznenada srušila na zabavi koju je organizirala neka princeza.”

Pregršt pop referenci smještenih u začudnim pejzažima koji se slijevaju i prelijevaju na svijetlim, ali i tamnijim stranama današnjice prate riječi autorice koja tvrdi da je ponekad u životu bitno preokrenuti oči naopako!

Petri Hytönen miješa akvarel, sprej, crtež i fotografiju s humorom, psihodelijom, prirodom, detaljima iz svakodnevnog života i povijesno-umjetničkim referencama. Za rad “Na zemlji, kao na nebu i negdje između” izradio je trodimenzionalne, pokretne modularne slike u akvarelu kojima u prvi plan stavlja ljudska bića i moralna pitanja s kojima se neprestano suočavaju. Hytönen sustavno puca u mjehuriće koje razdvojeni pojedinci grade oko sebe. Dok jedan od njih ima vjetar pod krilima, drugi se strmoglavljuje ravno prema nemilosrdnoj zemlji. Homo deus, homo sapiens i tamo negdje između.

Usprkos svijesti da se ljudska bića neprestano razvijaju donoseći inovacije na svim područjima života, Hytönen se iznova vraća pećinskom čovjeku smještajući ga u centar svojih instalacija podsjećajući na neiskorjenjivu crtu ličnosti čovjeka kao životinje opsjednute nagonskim djelovanjem i beskonačnim željama.

Ovaj finski duo osebujnog likovnog izričaja zagrebačkoj publici predstavit će razvoj ljudske civilizacije, povijesne tekovine te elemente svakodnevnog života kroz metafizičku i nadrealnu prizmu, izlažući posjetitelje Božanstvenoj komediji 21. stoljeća!

Foto: PR

Učitati još
Zatvori