Banksyjev mural odstranjen je sa zida u Nottinghamu i prodan za šesteroznamenkastu cifru

Banksyjev mural odstranjen je sa zida u Nottinghamu i prodan za šesteroznamenkastu cifru

Banksy-.hula-hoop-1jpg

Na razočaranje svih stanovnika i usputnih prolaznika još je jedno djelo najpopularnijeg svjetskog street art umjetnika Banksyja uklonjeno sa zida i odvedeno u galeriju. Djevojčica koja oko struka vrti kotač od bicikla nastala je krajem listopada, a tek nekoliko mjeseci kasnije prodana je u galeriju. Vječno pitanje koje se uvijek postavlja kada su u pitanju ovakve akcije je to je li to ispravno i treba li ulična umjetnost ostati na ulici?

Sa zida u galeriju

Mural je od vlasnika zgrade kupio John Brandler, vlasnik Brandler galerija, za kako kaže šesteroznamenkastu svotu. Brandler je inače strastveni kolekcionar Banksyjevih radova bez obzira gdje se oni nalazili i ovo mu nije prvi mural sa zida kojeg je prenio u galeriju. Plan je da ovaj hula-hoop mural izloži u Moyse’s Hall muzeju u Bury St Edmundsu, Suffolk, kasnije ove godine.

Lokalna zajednica je razočarana

Vlasnik zgrade na kojoj se mural pojavio odlučio je ostati anoniman, ali kako je izjavio za lokalne novine dio cifre će donirati u humanitarne svrhe. Lokalna zajednica nezadovoljna je što je ostala bez ovoga murala jer smatraju da je on na tom zidu i u tom gradu završio s razlogom. Naime Nottingham ima dugu povijest grada koji je proizvodio bicikle pa smatraju da je Banksyju to itekako bio motiv za smještanje murala upravo ovdje. Sada je mural završio u drugim rukama, a kao i obično netko je na uštrb zajednice i ulične umjetnosti dobro zaradio.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori