Banksy u Ukrajini: 7 radova na različitim lokacijama diljem zemlje
Banksy u Ukrajini: 7 radova na različitim lokacijama diljem zemlje

Banksy u Ukrajini: 7 radova na
različitim lokacijama diljem zemlje

Možemo reći najpoznatiji svjetski street art umjetnik i aktivist poznat po svojim stavovima protiv rata i kapitalizma, ostavio je svoj trag i u jeku rata u Ukrajini. Naime u ovoj zemlji u nekoliko gradova i sela na zidovima su se pojavili Banksyjevi radovi. 

Banksy u Ukrajini 

Banksyjevi radovi se nalaze po cijeloj zemlji, od Kijeva do Borodjanke, a novi je osvanuo ovih dana u mjestu Horenka. Mural, koji prikazuje čovjeka kako riba leđa u kadi, nalazi se u prizemlju onoga što je ostalo od stambenog bloka pogođenog u ruskom napadu u ožujku u Horenki, sjeverozapadno od Kijeva, nekoć na prvoj liniji gdje je ruski napad na glavni grad bio zaustavljen. Mural je jedan od sedam za koje je Banksy potvrdio da su naslikani u Ukrajini. Jedna stanovnica sela izjavila je za Reuters kako je Banksyju i njegovoj ekipi skuhala toplu instant kavu jer je u tim krajevima u ovo doba godine poprilično hladno pa se ekipa smrznula radeći murale. Ljudi u ovom mjestu i dalje žive bez struje i tople vode, a zimske temperature pokazuju zube i kreću debeli minusi. 

Banksy 

O najpoznatijem svjetskom street art umjetniku i aktivistu već smo pisali u nekoliko navrata. Poznat je po svom specifičnom izričaju, anonimnosti koja mu još više daje na popularnosti te vještini da svoj identitet i akcije još uvijek dobro skriva. U trideset godina djelovanja, Banksy se ne bavi samo aktivizmom i crtanjem graffita već i snimanjem filmova, slikarstvom, fotografijom. Definitivno je jedno od najkontroverznijih imena današnjice čiji se radovi prodaju u vrtoglavim milijunskim iznosima. Smatra se da ni jedna kolekcija moderne umjetnosti koja ne sadrži barem jedan Banksyjev rad nije potpuna.

Foto: Instagram, banksy.co.uk

Učitati još
Zatvori