Hrvatska na Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu 2021.

Hrvatska na Balkanskom
Arhitektonskom Bijenalu 2021.

Peto Balkansko Arhitektonsko Bijenale održat će se u periodu od 8. do 16. prosinca 2021. godine, u prostoru Bioskopa Balkan (Braće Jugovića 16, Beograd). Na Bijenalu će se izložiti preko 350 radova autora iz cijele Balkanske regije. Svečano otvaranje i dodjela nagrada zakazani su za večeras, 8. prosinca, s početkom u 18h.

Cilj Balkanskog Arhitektonskog Bijenala od osnivanja je da okupi i umreži istaknute autore iz srodnih područja urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih, ali regionalno povezanih sredina. Svrha ove međunarodne manifestacije je prikazati i promovirati primjere dobre prakse, ali i pokretanje rasprave najvažnijih tema, a koje su od interesa industrije i struke.

Tema 5. BAB-a 21 je „Iconic Nomad in Global Village“. Republika Hrvatska predstavlja se sa selekcijom radova, autora i predavača selektora izložbe „Arhitektura u Hrvatskoj – sinoptički pregled 2019-2021“, Saše Begovića. Izložba se sastoji od 30 izabranih projekata hrvatskih arhitekata, realiziranih u zadnje dvije godine. To su realizirani radovi razlicitih tipologija, svih mjerila; obiteljske i višestambene kuće, uredi, javne zgrade i prostori, skole, trgovi i interijeri.

Radove iz drugih zemalja odabrali su selektori Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Igor Kuvač (Bosna i Hercegovina), Mihajlo Zinoski (Severna Makedonija), Florian Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanu (Rumunija) i Ana Kreč (Slovenija).

Bioskop Balkan je i ove godine dom balkanskih arhitekata i dizajnera koji će se predstaviti kroz 5 izlagačkih kategorija: arhitektura, urbanizam, nerealizirani projekti, dizajn enterijera i dizajn namještaja. U sklopu ovogodišnje BAB izložbe bit će prikazani i radovi Međunarodni arhitektonski natječaj „ArXellence 2“ koji je realizirala kompanija Alumil u suradnji s Međunarodnom unijom arhitekata (UIA), a provodilo se u bliskoj saradnji sa ICC savjetom UIA po standardima UNESCO-a za arhitektonske natječaje.

Uz glavnu izložbu održat će se: Međunarodna znanstvena konferencija „Global Village: Shelter for Resilient Living“, Predavanja hrvatskih i srpskih arhitekata i dizajnera, Izložba s panel diskusijom „Brutalizam na Balkanu – Zaštita i rekonstrukcija“, Izložba s stručnom konferencijom „Suvremeni stan u Beogradu“.

Svečano otvaranje i dodjela nagrada održat će se 8.12 od 18h u Bioskop Balkan. Pored Saše Begovića, hrvatskog selektora, na otvaranju će se obratiti Marko Stojčić, glavni gradski urbanist, selektori nacionalnih selekcija, kao i predstavnici organizatora.

Dan hrvatskih arhitekata i dizajnera

9. prosinca 2021. održat će se Međunarodna konferencija (od 10h do 17h, uživo i online) i Dan hrvatskih arhitekata i dizajnera (od 18h do 21h, Bioskop Balkan), kada će svoje projekte izložiti arhitektonski studiji tzv. NEW POWER GENERATION: SKROZ, ARHIVBIRO i ONDA ARHITEKTURA.

10. prosinca 2021. održat će se Međunarodna konferencija (od 10h do 17h, uživo i online) i Dan srpskih arhitekata i dizajnera (od 17h do 21h, Bioskop Balkan), kada prezentiraju: Danilo Dangubić Architects, MZ Studio, MAPA Architects, Portner Architects, Teking Architecture, Synthesis Quatro, Studio OBE i Dsignedby.

11. prosinca 2021. održat će se Stručna konferencija „Suvremeni stan u Beogradu“ (od 12 do 17h, ICT HUB) i Panel diskusija „Brutalizam na Balkanu“ (od 19 do 21h, Bioskop Balkan) te projekcija filmova „Betonski spavači“ (od 21h, Bioskop Balkan).

Na stručnoj koferenciji „Suvremeni stan u Beogradu“ pored Saše Begovića (3LHD) sudjeluju Alen Žunić (Albatross), Aleksandar Đikanović (Xella Srbija), Milan Rašković (Cube Partners), Branislav Folić (Folić Architects), Ratka Antonijević (Baumit), Milka Gnjato (Zabriskie), Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum (AKVS), Dušica Gaković (Deka Inženjering), Nikola Lojanica (Mara Home), Aleksandar Gušić (Gušić Architecture), Miloš Milivojević (MM Studio), Nemanja Kordić i Ema Stojković Jerinić (MART).

Na panel diskusiji „Brutalizam na Balkanu“ sudjeluju prof. dr Maroje Mrduljaš (AF – Sveučilišta u Zagrebu), prof. mr Zoran Abadić (AF – Univerzitet u Beogradu), Irena Ilić (CIP), dr Vladimir Stevanović (Univerzitet Union – Nikola Tesla) i dr Bogdan Stojanović (Politehnico di Milano).

Iz dokumentarnog serijala Betonski spavači bit će prikazane dvije epizode: „Socijalizam susreće kapitalizam“ i „Split između plana i kaosa“, nastale u produkciji Hulahopa.

Foto: Foto: BAB 2021. promo, Marko Mihaljević, Jure Živković, Središte Trešnjevke, Zagreb, 2020, natjecajni rad, Izložba u galeriji Bernardo Bernardi, Zagreb, 2019

Učitati još
Zatvori