Tko su i zašto su Nesvrstani? Bili smo na postavljanju najvećeg art sajma u Laubi
Tko su i zašto su Nesvrstani? Bili smo na postavljanju najvećeg art sajma u Laubi

Tko su i zašto su Nesvrstani? Bili smo na postavljanju najvećeg art sajma u Laubi

Art Fair NESVRSTANI svoja će vrata po sedmi puta u zagrebačkoj Laubi otvoriti ovog petka, 14. lipnja. Tijekom tri dana održavanja manifestacije posjetiteljima će na jednom mjestu biti predstavljeno djelovanje odabranih izlagača, galerija i nezavisnih umjetnika. O ovogodišnjem izdanju art faira razgovarali smo s kustosicom Marinom Šafarić, koju smo posjetili za vrijeme posljednjih priprema uoči otvorenja.

Premda nesvrstani po imenu, riječ je o itekako svrstanom događaju koji se upisao u kalendar tržišta suvremene umjetnosti, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Naziv potječe od koncepta da se na jednom mjestu okupljaju nezavisne galerije i umjetnici, a prilika je to da se regionalna suvremena umjetnička produkcija predstavi kako stručnoj, tako i široj javnosti. Zanimljivo, ovogodišnje izdanje NESVRSTANIH bit će otvoreno upravo na 13. rođendan Laube, kuće za ljude i umjetnost, prostora koji je uvelike utjecao na zagrebačku kulturnu scenu.

Nesvrstani, Lauba
Nesvrstani, Lauba
Marina Šafarić

Osobitost ovogodišnjeg izdanja

Ovogodišnje izdanje NESVRSTANIH ističe se po rekordnom broju izlagača, a o tome što nas očekuje na njemu Marina Šafarić nam je kazala sljedeće: Ovo je najveće izdanje do sada, imamo čak 16 galerija i 12 samostalnih umjetnika. Osobitost ovogodišnjeg izdanja zasigurno su kineski suvremeni umjetnici koje zastupa LCE Gallery iz Pekinga. Otkrila nam je i pozadinu priče o tome kako je došlo do kinesko-hrvatske suradnje.

Priča iza toga je uistinu simpatična. Oni su na proputovanju Europom stigli i do Hrvatske, posjetili su i Zagreb te njegove galerije pa tako i Laubu. Prilikom razgovora o našim projektima iskazali su oduševljenje art fairom NESVRSTANI te su poželjeli sudjelovati. Nažalost oni neće moći osobno prisustvovati, ali će posjetitelji moći vidjeti 26 radova koji su za ovu priliku stigli u Zagreb, kazuje.

Nesvrstani, Lauba
Nesvrstani, Lauba
Nesvrstani, Lauba

Rekordan broj galerija

No, oni nisu jedini strani izlagači koji će se predstaviti domaćoj publici. Na art fairu gostuju i austrijska Galerie D iz grada Welsa, koja će nam predstaviti isključivo radove ženskih umjetnica te dva slovenska predstavnika – ljubljanska galerija Galerija Y – SLOART te mariborska KIBLA.

Među domaćim predstavnicima najzastupljenije su galerije i kolektivi koji djeluju u Zagrebu, a među njima će se prvi puta posjetiteljima predstaviti Galerija Trotoar i KUĆĆA. Preostale izlagače čine: Atelijeri Žitnjak, Galerija Barijera, Galerija Beck, Galerija Kranjčar, SHPIGL, Themis Gallery, Zen Contemporary Art Gallery te sama LAUBA. Uz navedene, tu su i pulska Galerija POOLA te koprivnička Galerija S.

Nesvrstani, Lauba
Nesvrstani, Lauba

Samostalni umjetnici

Uz umjetničke galerije na art fairu NESVRSTANI predstavit će se i 12 samostalnih izlagača odabranih putem javnog natječaja. Ove godine predstavljaju se kako studenti, tako i renomirani umjetnici – javnosti gotovo nepoznata, kao i vrlo poznata imena, ističe Marina. Oni su Franka Vrljić, Gabrijela Perak, Gorana Težak, Irma Markulin, Jessica Gobert, Maja Maar, Mario Miličić, Monika Meglić, Tino Vuković, Valentina Supanz Marinić, Zoe Miloš i Zorana Unković.

Već iz našeg kratkog razgleda postava jasno je kako će  posjetitelji imati priliku vidjeti djela nastala u različitim stilovima, medijima i materijalima. Što se tiče NESVRSTANIH, zastupljeni su od modernih do suvremenih autora, od grafika i fotografija pa sve do tehnološki naprednijih medija. Ono što je zanimljivo jest da se vidi presjek aktualne scene, kao i činjenica da uvijek donosi nova imena, dodaje Marina.

Nesvrstani, Lauba
Nesvrstani, Lauba
Nesvrstani, Lauba

Popratni program

Kao što je Lauba u svom imenu kuća za ljude i umjetnost, isto tako, mogli bismo reći da su NESVRSTANI za profesionalce, ali i sve ljubitelje umjetnosti (te one koji će to tek postati). Čak i ako nećete kupiti umjetnine, možete razgledati što nudi aktualna umjetnička produkcija, ali i sudjelovati u besplatnom popratnom programu.

Osim što sve pršti od umjetnosti, bitna nam je i dobra atmosfera. Zato imamo Ljetno kino, Fighting fish i DJ Pezu, dodaje Marina. Uz izlagačko-prodajni program za koji su dostupne ulaznice, u petak i subotu je priređen i besplatni glazbeni program za šire građanstvo, koji uključuje nastupe Ljetnog kina i Big banda Fighting Fish. Nadalje, još jedna zanimljivost popratnog programa zasigurno je i prijenos utakmice Španjolska-Hrvatska na otvorenom koji je na rasporedu u subotu od 18 sati.

Nesvrstani, Lauba
Nesvrstani, Lauba

Poticanje razvoja umjetničke scene

Kulminacija programa zasigurno će biti dodjela nagrada Crno drvo Laube, koja se dodjeljuje najboljoj galeriji i najboljem samostalnom umjetniku, a koja je na rasporedu u nedjelju, 16. lipnja u 12 sati.

Po sedmi puta, ovaj će art fair nastojati doprinijeti vidljivosti galerija i samostalnih umjetnika, potičući razvoj i cirkulaciju umjetničke scene. NESVRSTANI pridonose i javnoj svijesti da je umjetnost bitan dio javnog života. Ujedno, pridonose i produkciji novih radova te sveopćoj popularizaciji umjetnosti. Ovo je sajam, ali su vrata otvorena svima, zaključuje kustosica. Svi detalji i raspored ovogodišnjeg izdanja čekaju vas na linku.

Učitati još
Zatvori