Andy Warhol stiže u Hrvatsku! Donosimo detalje o novoj izložbi
Andy Warhol stiže u Hrvatsku! Donosimo detalje o novoj izložbi

Andy Warhol stiže u Hrvatsku! Donosimo
detalje o novoj izložbi

Djela slavnog umjetnika Andyja Warhola stižu u Dubrovnik! Izložba pod nazivom Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 21. rujna u 20 sati. Rezultat je dugogodišnjih razgovora i plodne suradnje dviju regija: Dubrovačko-neretvanske županije i slovačke regije Prešov.

Andy Warhol
Andy Warhol

Kralj pop umjetnosti

Ono što ovu izložbu čini posebnijom od drugih izložbi koje propituju fenomen stvaranja kralja pop umjetnosti, kako ga se naziva u pregledima povijesti umjetnosti, sagledavanje je njegova opusa iz drugog kuta, propitujući i njegovo podrijetlo kroz prikazane artefakte obitelji.

Voditeljica projekta i jedna od kustosica izložbe, Jelena Tamindžija Donnart u izložbenom katalogu o izložbi i Warholu zapisuje: Izložena djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola obuhvaćaju odabir 85 izložaka koji uključuju različite tehnike tiska na papiru. Ofsetni tisak, litografija, sitotisak na papiru te slikanje na njima poput akvarela ili slikanja polimernim sintetičkim bojama. Oni su rezultat njegova snimanja portreta polaroidom, toliko popularnih da su postali svojevrstan statusni simbol poznatih ličnosti koje su htjele imati svoj portret izrađen u Warholovoj poznatoj Tvornici, tzv. Factory.

Andy Warhol
Andy Warhol

Dublji uvid u kontekst stvaralaštva

Izložba omogućuje predodžbu konteksta unutar kojeg je umjetnik stvarao i iz kojeg je proizašao. No, njegova pojava i značaj na svjetskoj umjetničkoj sceni ipak upućuju na nepostojanost granica u njegovoj umjetnost. Kao što i sam specifičan naslov izložbe aludira. Sveprisutnost i opća prepoznatljivost njegovih djela jasno prikazuju snažan utjecaj koji je posebice danas prisutan sveopćem konzumerističkom društvu. Sve su više instance popularne kulture kojima je autor bio opčinjen višestruko potencirane i toliko prisutne u našem svakodnevnom životu bez ikakve naznake posustajanja, dodaje Donnart.

Andy Warhol

Osim sad već kultnih grafika, među izlošcima se posebno izdvajaju fotografije pjesnika, dizajnera svjetla i fotografa Billyja Namea. On je od 1964. do 1970. godine radio kao arhivist u Tvornici bilježeći trenutke svojom kamerom. Kustosi izložbe su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart. Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 29. listopada 2023. godine.

Andy Warhol
Andy Warhol

O Muzeju moderne umjetnosti Andy Warhol u Medzilaborcu

Muzej moderne umjetnosti Andy Warhol u Medzilaborcu osnovan je 1991. godine kao prvi muzej na svijetu posvećen kralju pop umjetnosti. Danas je muzej specifična transregionalna institucija muzejsko-galerijskog tipa. Ponajviše se bavi trenutnim tendencijama u suvremenoj umjetnosti te posebno životom i radom Andyja Warhola. Muzej konceptualno mapira, predstavlja i profesionalno prikazuje ne samo život i radove Andyja Warhola, već i trenutne trendove u vizualnoj umjetnosti i kulturi, utjecaj etničkog porijekla umjetnika na njegov rad, utjecaj pop umjetnosti na trenutnu umjetnost i povezane teme. Muzej je najveća centralna kolekcija slika i artefakata Andyja Warhola u Slovačkoj, autoritet je među muzejima, a ispunjava očekivanja i profesionalaca i opće javnosti svojim jedinstvenim položajem na međunarodnoj sceni. Muzej je u nadležnosti regije samouprave Prešov od 1. travnja 2002. godine.

Foto: PR, Profimedia

Učitati još
Zatvori