Genijalan i zabavan Keith Haring na izložbi u Beču

Genijalan i zabavan Keith Haring
na izložbi u Beču

'Keith Haring' Exhibition Preview At Le Musee D'Art Moderne In Paris

Keith Haring. The Alphabet

Bečka Albertina 16. ožujka svečano otvara za javnost izložbu jednog od najpopularnijih umjetnika dvadesetog stoljeća, a čiji su se radovi najviše citirali u popularnoj kulturi i to kroz sve vidove kreativnog izražavanja i ostalih umjetnosti – od dizajna, interijera, filma, mode pa čak do glazbe – Keitha Haringa. Ove godine bi Haring, da je živ, slavio 60. rođendan i povodom ove jubilarne prigode muzej je pripremio izložbu njegovih radova, sagledanih kao neku vrstu abecede pod nazivom Keith Haring. The Alphabet.

Njegovi street art radovi, radovi u podzemnoj željeznici te slike i sklupture posvećeni su temama socijalne pravde i stalnoj transformaciji.  Keith Haring bio je poznat kao jedna od vodećih ličnosti njujorške ulične scene 1980-ih. Odrastao je u obitelji umjetnika, karikaturista, no na njegov rad su najviše utjecali graffiti. Bio je prijatelj i suradnik Andyja Warhola te pop-pjevačica kao što su Madonna i Grace Jones s kojima je znao i surađivati. Najpoznatiji mu je kostim Grace Jones gdje je oslikao njezino tijelo bijelom bojom s njegovim karakterističnim slikarijama. Grace Jones do danas na nastupima nosi triko na kojemu je isprint njegovog oslika koje je ona imala na svome tijelu.

Zauvijek je njegov rad ostao zabilježen i na videospotu njezine pjesme I’m Not Perfect But I’m Perfect For You. Privlačnost njegovih radova ostaje jadnako intenzivna do danas, a njegov utjecaj na mlađe umjetnike i dizajnere vremenom je postao nemjerljiv. Bečka Albertina je svega nekoliko sati udaljena od Zagreba i odličan je povod za posjet ovom divnom europskom gradu. Izložba se otvara 16. ožujka i moći će se pogledati do 24. lipnja, a više informacija, od ulaznica do radnog vremena muzeja, možete saznati na albertina.at.

keith_haring_ohne_titel-_september_1982_copyright_c_keith_haring_foundation.1200x0

keith_haring_ohne_titel-_april_9-_1985_copyright_c_keith_haring_foundation-1.1200x0

keith_haring_ohne_titel-_1982_c_keith_haring_foundation.1200x0

keith_haring_andy_mouse-_1985_copyright_c_keith_haring_foundation-1.1200x0

Foto: Albertina, Getty Images

Učitati još
Zatvori