KULturni radar: Subotnja špica započinje otvorenjem izložbe Albe Miočev
KULturni radar: Subotnja špica započinje otvorenjem izložbe Albe Miočev

KULturni radar: Subotnja špica započinje
otvorenjem izložbe Albe Miočev

U sklopu ciklusa samostalnih izložbi pod nazivom Kolekcionart: Nove Perspektive, u galeriji Kolekcionart (Zvonimirova 7, Zagreb) u subotu 4. studenog u 11h otvara se samostalna izložba LIMUN idt. mlade zadarske umjetnice sa zagrebačkom adresom – Albe Miočev. Izložba se održava u sklopu Artupunkture, a moći će se pogledati do 11. studenog radnim danom od 10-19, i subotom od 10-13.

Nekonvencionalan naziv ove izložbe uvjetovan je tematskim usmjerenjem prikazanih radova, koji se na motivskoj razini ne mogu svesti na zajednički nazivnik, a svjedoče o subjektivnom doživljaju svijeta oko sebe mlade umjetnice.

Alba Miočev
Alba Miočev, Igralište, ulje na platnu, 2023. / foto: Kolekcionart
Alba Miočev
Alba Miočev, Ovo mjesto mi je poznato 1, ulje na platnu, 2023. / foto: Kolekcionart

Kako pojašnjava Bartol Fabijanić, “Kao jedna od konstanti u Albinom slikarskom radu provlači se tema vremena, koju umjetnica koristi kao izvor autorefleksije i vlastite introspekcije koje zatim prenosi na površinu platna. Iako vremensku dimenziju u svoje slikarstvo nije uključila tendenciozno, počevši od slika s prikazom Jošuinog drva – čuvene vrste juke (lat. yucca) koja raste u suhom dijelu američkog jugozapada – Alba temi vremena pristupa kroz motive koji su ju osobno obilježili i u kojima može pronaći neka dublja asocijativna značenja. Nije stoga, čudno da su, njoj svojstvenu – atipičnu vrstu motiva – posljednjih godina počele zamijenjivati fotografije iz vlastitih ili tuđih fotoalbuma. Na njih se nadovezuju i zapisi iz Albinog sketchbooka, dnevnika intimnih bilješki te slikane baze podataka o proživljenim trenutcima, od kojih poneki doživljavaju i rekreaciju na velike dimenzije platna, ili ponekad tkanine.”

Alba Miočev
Alba Miočev/foto: Kolekcionart
Alba Miočev
Plakat izložbe/autor: Sven Vranješ

Kroz svoja sjećanja na planine, crvena egzotična stabla, plažu zapljusnutu bijelim valovima ili imaginarni krajolik ispunjen dječjim motivima, slike Albe Miočev promatraču nude oazu mira, toliko potrebnu u današnjem svijetu opterećenom informacijama – pa tako i onima vizualne prirode.

Alba Miočev rođena je 1994. godine u Zadru. U istom gradu završila je 2013. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, nakon čega upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dio studija u sklopu Erasmus+ provodi na Ulster sveučilištu u Belfastu (2016./17.), a nakon završenog preddiplomskog studija u sklopu Erasmus prakse radi na rezidenciji GlogauAir u Berlinu (2018./19.). Izlagala je na mnogim skupnim, te na tri samostalne izložbe (L’albero azzurro, Artis3, Zagreb, 2023; Uvod u vodič, rok trajanja: kad bude, Galerija Šira, Zagreb, 2023; U Međuprostoru, Galerija Matice hrvatske, Zagreb, 2020). Osim klasičnog slikarstva, Alba Miočev bavi se i slikanjem murala te sudjeluje na festivalima muralista.

Alba Miočev
Alba Miočev
Alba Miočev, Vjetrovka, ulje na platnu, 2023. /foto: Kolekcionart

Foto: Kolekcionart

Učitati još
Zatvori