Počinje 46. ZILIK i dovodi posebnog gosta koji će najviše obradovati najmlađe

Počinje 46. ZILIK i dovodi posebnog gosta koji će najviše obradovati najmlađe

46. ZILIK

46. ZILIK počinje u ponedjeljak 28. siječnja 2019. i to Malim ZILIK-om koji otvara u 10 sati likovnom radionicom magistre likovne pedagogije Tihane Karlović pod nazivom “Skrivena livada”. Na radionici će djeca biti usmjerena na izradu zajedničkog završnog rada tako da će svaki polaznik određeno vrijeme crtati jedan motiv (cvijet, biljku, kamen), te će nakon isteka vremena zamijeniti mjesta s drugim sudionikom i nastaviti tuđi rad dodavanjem novih elemenata i tako će stalnim izmjenama svi zajedno stvoriti jednu bujnu livadu.

Svečano otvorenje 46. ZILIK-a ove godine obilježava se izložbom akademskog slikara Željka Lesara pod nazivom “Polifonija pokreta” u 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Na svečanom otvorenju će korisnice Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor izvesti kratki dramski skeč “Kako se rodio ZILIK” na temu idejnog začetka ZILIK-a kroz razgovor osnivača ZILIK-a: suradnice Doma za djecu Vladimir Nazor Dane Grgec, predsjednika Udruženja naivnih umjetnika Hrvatske Petra Grgeca i ravnatelja Doma za djecu Vladimir Nazor Petra Cara.

Floralni kalendar

U utorak 29. siječnja će magistra likovne pedagogije Mateja Rusak održati radionicu pod nazivom “Floralni kalendar”. Nakon razgovora o karakterističnim biljnim motivima koji se javljaju u pojedinom mjesecu svaki polaznik će dobiti u zadatak izraditi jedan mjesec iz kalendara s teksturom određenog biljnog motiva. Na kraju ćemo se svi mjeseci objediniti u jedan kalendar. U utorak 29. siječnja jutarnja radionica će trajati skraćeno od 10 do 11 sati, jer dolazi cijenjeni pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu Tajne Medvednice. Na promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu za djecu, a koji je ujedno prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije. Srijeda 30. siječnja rezervirana je za magistru slikarstva i profesoricu likovne kulture Marinu Ćorić koja će s djecom raditi zabavnu radionicu pod nazivom “Moj šašavi autoportret”.

Nakon kratkog uvoda o povijesti autoportreta djeca će napraviti neobične i šašave autoportrete u različitim tehnikama. U četvrtak 31. siječnja dolazi magistra likovne pedagogije Sunčana Simichen koja će s djecom izvesti dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici “Zamrljaj mrlju” polaznici će naučiti što su to Rorschachove mrlje i kako od mrlja stvoriti figurativan prikaz, dok će popodnevna radionica “Pretisni otisni” uvesti mališane u svijet grafičke tehnike monotipije. Polaznici će dobiti u zadatak osmisliti karnevalski motiv koji će potom uz stručno vodstvo umjetnice sami izvesti u tehnici monotipije. Mali ZILIK zatvaramo radionicom akademske slikarice i asistentice na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Ljiljane Barković koja je za petak 1. veljače osmislila radionicu “Četiri godišnja doba – eko mozaik” na kojoj će polaznici naučiti oblikovati mozaik od ekoloških materijala.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12h i od 15-17h izuzev petka 1. veljače kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer navečer u 19:30 sati obilježavamo kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 46. ZILIK-u.

POPRATNI PROGRAM ZILIK-a

GOSTOVANJE MLADENA KUŠECA – PROMOCIJA NOVE KNJIGE ZA DJECU “TAJNE MEDVEDNICE” (dvorana u kojoj se održava Mali ZILIK)
U utorak 29. siječnja jutarnja likovna radionica će trajati skraćeno od 10 do 11 sati, jer dolazi cijenjeni pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu za djecu Tajne Medvednice. Na promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu Mladena Kušeca, a ujedno je prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije.

VREMENOPLOV (hodnik koji vodi od ulaza u centar do dvorišta i iz dvorišta u dvoranu Malog ZILIK-a)
U duhu ovogodišnje teme “ZILIK kakav je nekada bio” u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor gosti će na putu do radionica moći istražiti ZILIK-ov vremenoplov – svojevrsnu vremensku lentu s fotografijama, člancima i informacijama o povijesti ZILIK-a. Na ovaj način želi se nove mlade naraštaje upoznati s dugogodišnjom tradicijom ZILIK-a i pružiti im uvid u atmosferu u kojoj su se njihovi vršnjaci družili i kreativno izražavali od samih početaka ZILIK-a do danas.

VIDEOZAPISI (knjižnica u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor)
Osim vremenoplova koji će ispuniti zidove hodnika, u knjižnici Centra projicirat će se videozapisi s ranijih ZILIK-a te će na stolovima biti izloženi stari albumi s fotografijama i različiti članci i dokumenti o nastanku i povijesti ZILIK-a kako bi se svi zainteresirani mogli detaljnije upoznati s našim djelovanjem.

NAKON ZAVRŠETKA ZILIK-a: ZILIK – OTVORENA VRATA (Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor)
Završetkom 46. ZILIK-a ne završavaju i djelatnosti vezane uz ZILIK, već će zainteresirani posjetitelji, i mali i veliki, imati mogućnost tijekom cijele veljače posjetiti Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor svaki radni dan u periodu od 17-19 sati i pogledati izložbu radova nastalih na 46. ZILIK-u, te istražiti mini retro izložbu sastavljenu od cjelina: “Vremenoplov”, “Videozapisi” i “Albumi”.

Cjelokupnim programom ovogodišnjeg ZILIK-a želimo široj javnosti približiti osnovnu ideju ZILIK-ovih začetnika Dane i Petra Grgeca i Petra Cara, te misiju i viziju koju svi mi kao nastavljači ove tradicije imamo odgovornost prenositi daljnjim generacijama, a ona je ponajbolje utjelovljena u citatu Petra Grgeca: “U svako dijete na ZILIK-u ugrađen je dio umjetnika i umjetnosti. To je svrha i bit ZILIK-a.”

Više informacija možete saznati na službenoj Facebook stranici.

Učitati još
Zatvori