Trenutno najzanimljiviji art projekt dolazi u Zagreb

Trenutno najzanimljiviji art
projekt dolazi u Zagreb

995741_555196167893456_1419483722_n

Izložba Humanae 

Angelica Dass brazilska je umjetnica koja živi i radi u Madridu. Stekla je međunarodnu popularnost preko projekta Humanae kojeg čini zbirka portretnih fotografija kojima predstavlja istinsku ljepotu ljudske različitosti. Ove godine, u sklopu 12. Festival of Tolerance premijerno ga pokazujemo hrvatskoj publici a prilikom gostovanja u Zagrebu, umjetnica će 09. travnja održati predavanje i predstaviti svoj rad kao i projekt, dok će izložba foto instalacija biti postavljena na javnim površinama grada: Zagreb Glavni kolodvorTrg bana Josipa Jelačića , Trg Petra PreradovićaTrg Republike Hrvatske i Dežmanova ulica.

Projekt je prikazan na brojnim izložbama i predavanjima, a nakon govora na TED Globalu u Vancouveru iz 2016. problematika i filozofija projekta dostižu veliki broj publike diljem svijeta. Dass je diplomirala likovnu umjetnost na akademiji UFRJ u Brazilu te magistrirala fotografiju na EFTI u Španjolskoj. 2014. američki Time Magazine odabrao ju je kao jednu od Devet brazilskih fotografa vrijednih praćenja. Humanae projekt Angelice Dass predstavlja višegodišnji rad u nastajanju kojemu je namjera prikazati kromatski raspon boja ljudske kože.

Cilj projekta je ukazati na različitost svakog pojedinca i ljepotu koju ta različitost nosi u sebi. Projekt nudi otklon od rasističkih stremljenja i podjela u suvremenom društvu te promovira ideje tolerancije, razumijevanja i prihvaćanja. Nema prethodne selekcije sudionika čime je potpuno dokinuta etiketirajuća klasifikacija prema nacionalnosti, rodu, godinama,rasi, društvenom statusu ili religiji. Osobe koje poziraju na ovim fotografijama su volonteri koji su se dobrovoljno prijavili za sudjelovanje. Projekt je otvoren prema svima koji žele biti dio ovog globalnog mozaika i nema određen datum završetka.

Fotografske taksonomije ovakvih dimenzija rijetko su se poduzimale. Prethodnici Angelice Dass bile su ličnosti iz 19. stoljeća koje su se iz različitih razloga (pravnih, medicinskih, administrativnih ili antropoloških) koristili fotografijom kako bi uspostavili različite vrste kontrole moći. Ipak, ova taksonomija preuzima format PANTONE® skale boja. Na taj se način kroz nijanse boja kože daje ovoj zbirci određeni stupanj hijerarhijske horizontale koja zatim ruši lažnu prednost nekih rasa na temelju boje kože ili društvenog statusa.

download

Projekt danas broji preko 3500 fotografija koje su nastale u 26 gradova u 17 različitih zemalja (Španjolska, Francuska, Norveška, Švicarska, Nizozemska, Irska, Rusija, Italija, Kanada, SAD, Ekvador, Čile, Brazil, Argentina, Indija, Južna Koreja i Etiopija).

14192746_1109094135836987_8412193989850198524_n

Foto: Angelica Dass

Učitati još
Zatvori