Ovoga rujna Zagreb postaje meka svjetske fotografske scene

Ovoga rujna Zagreb postaje meka
svjetske fotografske scene

Ilona Szwarc, Indeed a New Woman_Engaged, Active, Aware — Women’s Perspectives Now

10. Organ vida

Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas

Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb održana konferencija za medije jubilarnog 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida čiji će se program održati od 10. do 30. rujna na 17 lokacija u gradu  Zagrebu. Tjedan otvorenja festivala traje od 10. do 16. rujna, a same izložbe ostaju otvorene do kraja rujna 2018. Ovogodišnje izdanje festivala uključuje bogat i intrigantan izložbeni, edukativni, diskurzivni i vizualno-glazbeni program objedinjen pod naslovom «Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas».

Festivalski program i goste predstavili su: Snježana Pintarić — ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Marina Paulenka — umjetnička direktorica Festivala, Morana Matković — voditeljica projekata Organa Vida, Barbara Gregov — kustosica i jedna od voditeljica konferencije, Lovro Japundžić — kustos i voditelj vizualno-glazbenog programa te Paola Orlić — producentica Organa Vida.

Gloria Lizde — F20.5

Na samom početku konferencije, Snježana Pintarić istaknula je važnost suradnje Festivala Organ Vida i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb na promociji fotografske umjetnosti te je istakla značajnu ulogu Festivala u međunarodnom povezivanju umjetnika i institucija koje će tijekom održavanja Festivala govoriti o fotografiji kao mediju, ali i o mnogobrojnim, iznimno zanimljivim društvenim temama, aktualnim ne samo kod nas u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu. U tom smislu, Festival i MSU imaju zajedničku publiku i zajedničke ciljeve.

Marina Paulenka posebno se osvrnula na jubilarno 10. izdanje festivala Organ Vida čiji koncept potpisuje s kolegicom Leom Vene: «Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas tema je festivalskog programa i naziv centralne problemske izložbe u kojoj su međunarodne članice žirija odabrale 20 umjetnica iz cijeloga svijeta. Program posvećujemo ženama jer smatramo kako je važno govoriti o ženskim perspektivama, suvremenim izazovima i problemima u svijetu u kojem živimo. Fotografija kao medij oduvijek je pratila žene u borbama za svoja prava, a te borbe očito i s razlogom još uvijek traju. Programski se naslanjamo na prakse umjetnica mlađe generacije koje se bave samoreprezentacijom na društvenim mrežama, ali isto tako želimo sagledati brojne međugeneracijske priče i promišljanja koje dolaze iz cijelog svijeta.«

Ulla Deventer – Butterlies Are a Sign od a Good Thing

Uz glavnu izložbu koja će se održati u MSU Zagreb, Paulenka je predstavila i druge tri izložbe koje kustoski (su)potpisuje — Budnost, borba, ponos – kroz njezine oči, Nina Berman: Autobiografija gospođice Wish te izložbu španjolske umjetnice Laie Abril: Povijest mizoginije, 1. poglavlje: o pobačaju —  te izjavila: «Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči okuplja 13 međunarodnih umjetnica, uključujući i hrvatsku fotografkinju Sandru Vitaljić, koje kroz svoje radove odražavaju, propituju i problematiziraju različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz  konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda. Izložba je dosad bila predstavljena u mariborskoj Umetnosnoj galeriji, berlinskoj Kunsthalle Bethanien i u Forum Stadparku u Grazu, te je stigao trenutak i za njezinu hrvatsku premijeru.»

U Galeriji Nova očekuje vas još jedna premijera. Riječ je o američkoj fotografkinji Nini Berman koja premijerno predstavlja svoj novi rad —Autobiografija gospođice Wish. Izložba je priča o osobi koja je pretrpjela trgovinu seksom i dječju pornografiju te njezinu borbu za preživljavanjem i pronalaženjem tjelesne i emocionalne sigurnosti, vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te njezino stvaranje života dok živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.

Ke Peng

Paulenka je predstavila i izložbu Povijest mizoginije — Poglavlje 1.: O pobačaju španjolske umjetnice Laie Abril koja se otvara u Galeriji MSU. Izložba realizirana u suradnji s VoxFeminae Festivalom obuhvaća povijesni pregled pristupa pobačaju i daje edukativan pogled na isti, a upravo zbog iscrpnog istraživanja i iznimne slojevitosti cijeli projekt i navedena izložba dosad su nagrađeni prestižnim svjetskim nagradama i priznanjima. Nakon premijernog predstavljanja izložbe na najvećem svjetskom festivalu fotografije Les Rencontres d’Arles u Francuskoj i gostovanja u Irskoj uoči povijesnog referenduma o ublažavanju zakona o pobačaju, izložba stiže ekskluzivno i u integralnom obliku u Hrvatsku.

Barbara Gregov, kustosica i jedna od voditeljica konferencije o suvremenoj fotografiji, predstavila je izložbu Privilegij argentinsko-američke umjetnice Amalije Ulman koja je postavljena u MSU-u te izložbu Samo birane trešnje švedske umjetnice Arvide Byström u Galeriji Kranjčar. Riječ je o umjetnicama mlađe generacije koje objavljivanjem fotografija na svojim Instagram profilima započele s praksom propitivanja ženskih i rodnih mjerila koristeći tzv.girly estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije. Gregov se osvrnula i na izložbu u Galeriji Šira gdje predstavljamo umjetnicu albansko-njemačkog podrijetla Annu Ehrenstein i njezinu izložbu Priče o ružu i vrlinama te izložbu Ulle Deventer u Galeriji Greta Leptiri su znak nečeg dobrog o afričkim seksualnim radnicama.

Raphaela Rosella – Charmed

Gregov je prisutnima opisala i približila temu i program ovogodišnje konferencije pod nazivom Ženske perspektive – konferencija o suvremenoj fotografiji koju supotpisuje u suradnji s Leom Vene. Dosadašnja konvencionalna forma konferencije napuštena je u korist razgovora s umjetnicama, kustosicama i teoretičarkama organizirana u tri tematska panela koji u prvi plan stavljaju ženske perspektive i naglašavaju njihovu specifičnu ulogu sukreatorica značenja.

Morana Matković je predstavila EU projekte koje provodi Organ Vida kao partner: projekt PARALLEL i REFEST: »Projekt PARALLEL – European Photo Based Platform realizira se u suradnji s čak 18 partnera tijekom narednih 5 godina, a uključuju muzeje fotografije poput onih u Finskoj i Belgiji, brojne galerije i festivale, te umjetnike i kustose iz prestižnih sveučilišta poput Goldsmithsa, Royal Collegea i Leidena. Važno je istaknuti kako je PARALLEL prva ikad osnovana platforma za suvremenu fotografiju i kustoske prakse u Europi i za cilj ima provedbu godišnjih mentorskih ciklusa za fotografe_kinje i kustose_ice te pratećih izložbi u partnerskim institucijama diljem Europe. Organ Vida prvi je domaćin velikog događanja kojim završava prvi ciklus projekta – Paralell Intersection Zagreb 2018. U Zagreb dolaze europski direktori fotografskih festivala, umjetnici, stručnjaci, kustosi (poput Emme Lewis iz Tate Moderna) te novinari (David Batty iz The Guardiana i Emma Bowkett iz The Financial Weekend Timesa). Drugi je projekt REFEST: Slike i riječi putevima izbjeglica rezultirao istoimenom izložbom nastalom u suradnji s partnerima i umjetnicima iz Hrvatske, Italije, Španjolske i BIH. Organizacijom rezidencijalnih boravaka, istraživanja umjetnika i produkcijom novih radova stvorena je platforma za raspravu o društvenim pitanjima i razvoj publike kroz fotografiju, ilustraciju i pjesništvo.»

Bojan Mrđenović- Adriatic Highway

Lovro Japundžić prisutnima je približio popratni program festivala koji se sastoji od radionica i predavanja, filmskog te zabavnog tj. vizualno – glazbenog programa: «Festival ove godine u programu ima četiri profesionalne radionice od kojih su dvije – Fotogrami i Cijanotipija – namijenjene djeci. Filmski program donosi dvije projekcije – dokumentarac World Press Photo i dugoiščekivani dokumentarni film Donna Haraway: Pripovijedanje za zemaljski opstanak. U zabavnom tj. vizualno – glazbenom dijelu programa očekuje nas party otvorenja na krovu MSU-a u srijedu 12. rujna 2018. uz  DJ itch-a i VJ Swestern Sisters. Dan prije, u utorak 11. rujna na otvorenju PARALLEL Intersection Zagreb u Hali V (Tehnički muzej Nikola Tesla) nastupit će DJ mormorsmor uz VJ trio leilamarinaena, dok će u organizaciji Žive muzike na završnom partyju  Organa Vida u A.K.C. Medika nastupiti na glavnom flooru berlinska producentica i DJ-ica Machine Woman uz potporu hrvatskih DJ-ica Maje Pa, Ivne Ji, Mapalme i Ineskich.»

Konferenciju je zaključila producentica Paola Orlić s jednom lijepom viješću: «Nakon deset godina postojanja i kontinuiranog rada, Fotografska udruga Organ Vida na natječaju Grada Zagreba dobila je prostor na korištenje na adresi Medulićeva 16. Dobivanje prostora, nakon velike i okrugle brojke godina djelovanja na nezavisnoj kulturnoj sceni, znatno olakšava djelovanje Udruge i samog Festivala te time napokon Organ Vida može započeti s provedbom dugoželjenog kontinuiranog cjelogodišnjeg programa radionica, predavanja, izložbi i gostovanja umjetnika mimo samog festivalskog programa».

Jelena Blagović — New Solitudes

Učitati još
Zatvori