Uloga života? Natalie Portman kao Jackie O

Uloga života? Natalie Portman kao Jackie O

_MG_4432.CR2

Natalie Portman američka je glumica koja ove zime osvaja filmska platna svojom ulogom u najnovijem filmu ‘Jackie’. ‘Jackie’ je intimističan filmski portret jedne od najpoznatijih Prvih dama SAD-a Jacqueline Bouvier Kennedy.

Film donosi priču oko jednog od najvažnijih političkih i povijesnih događaja američke povijesti – tragičnog trenutka atentata na američkog predsjednika Johna Kennedyja, a sve kroz oči ikonske Prve dame, koju glumi upravo Natalie Portman.

_MG_5136.CR2

Day15_710.ARW

Film nas vodi kroz događaje koje ona proživljava neposredno nakon atentata na svog supruga. Gluma Natalie Portman zapravo je psihološko portretiranje Jacqueline Kennedy dok se ona bori zadržati dostojanstveni stav i sačuvati suprugovo nasljeđe.

Natalie Portman počela je svoju glumačku karijeru kao jedanaestogodišnjakinja i ubrzo je slijedila njezina uloga u kontroverznom filmu Léon: Profesionalac francuskog režisera Luca Bessona 1994. godine. Iako jako mlada, oduševila je kritiku i publiku svojim nastupom u ulozi. Nakon filma koji joj je zacrtao put jedne od najboljih karakternih glumica svoje generacije, u tinejđerskim godinama glumila je još u ‘Beautiful Girls’ te je imala manju ulogu u filmu Woodyja Allena Svi kažu volim te. Nominirana je bila za Zlatni globus 1999. za sporedu ulogu u filmu Samo tu ne.

Natalie Portman as "Jackie Kennedy" in JACKIE. Photo by Stephanie Branchu. © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Natalie Portman as "Jackie Kennedy" in JACKIE. Photo by Stephanie Branchu. © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Jedna je od rijetkih holivudskih glumica koja je studirala na Harvardu, no paralelno sa studijem pojavila se u tri prequela frenšize Ratova zvijezda u ulozi Kraljice Amidale. Nakon završetka studija vraća se nezavisnim filmovima te je za film Bliski odnosi nagrađena Zlatnim globusom za najbolju sporednu glumicu, kao i nominacijom za Oscara u istoj kategoriji.

Sljedećim filmom Crni labud osvojila je kritike, publiku i nagrade Zlatni globus, Screen Actors Guild te na kraju i Oscara. Nakon Crnog labuda bila je izuzetno zaposlena i u ovih nekoliko godina radila na tucet projekata, od kojih su najveću popularnost doživjeli filmovi Thor i Thor: svijet tame. Osim što radi na velikim blockbusterima, njezin rad na nezavisnoj filmskoj sceni kontinuiran je i jednako važan, tako da nas ne čudi njezin predani pristup i ovom posljednjem kino ostvarenju.

01_000051360006

Jour5_72.CR2

Kao Jackie Kennedy Natalie Portman je naprosto genijalno, svojom glumom donoseći samu srž, jezgru tog vremena i najvažnije, posve uhvativši Jackie bez bijega u puko oponašanje i mimiku. Film nije samo dokument vremena, niti je mit ili politički pamflet, već posve subjektivno sagledavanje događaja kroz prizmu jedne poznate i slavne žene, koja je bila i ostala utjelovljene stila, gracioznosti i svega onoga što Prva dama predstavlja, čak i kada to po funkciji prestaje biti.

10_000051360009

08_000051320020
09_000051290011

Foto: Jackie

Učitati još
Zatvori