U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba Na iglama – modni dizajn Igora Galaša

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba Na iglama – modni dizajn Igora Galaša

Igor Galaš otvorenje 001

Na iglama- modni dizajn Igora Galaša

Izložba unikatnih pletenih radova međunarodno nagrađivanog modnog dizajnera ručnog pletiva, Igora Galaša, pod nazivom Na iglama- modni dizajn Igora Galaša otvorena je jučer je u Muzeju za umjetnost i obrt i predstavlja njegov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu. Više od 80 impresivnih predmeta, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija nastajalih od 2006. do 2012. godine čini okosnicu ove visoko inspirativne umjetničko- dizajnerske izložbe. Pletene skulpture i frizerska oglavlja svojom fascinacijom već do prvog dana dobivaju epitete izložbenih projekata koji staju uz bok najvećih europskih i svjetskih metropola.

Igor Galaš je pripadnik nove generacije pletioca koja je prepoznala povijesnu vrijednost pletiva, te ga nastoji redefinirati, transformirati i učiniti dijelom visoke mode, a nosi i laskavu titulu „hrvatskog kralja pletenine“. U svojim radovima dizajner koristi tradicionalne tehnike pletenja kako bi stvorio skulpturalne modne konstrukcije, artwear– nosivu umjetnost. Njegove unikatne kreacije u pletivu donijele su mu titulu svjetskog ambasadora mode. Prepoznatljivi dizajnerski rukopis Igora Galaša priznat je i na međunarodnoj modnoj sceni. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja na značajnim svjetskim modnim natjecanjima (Italija, Poljska, Slovenija). Činjenica da je na svjetskom natjecanju Hempel Award u Pekingu u dva navrata, 2009. i 2011. godine, uspio ući u finale i oba puta biti nagrađen (brončana statua za najbolju kolekciju svijeta) govori o njegovoj kreativnosti i izvanrednoj kvaliteti.

Igor Galaš otvorenje 002

Igor Galaš otvorenje 003

Izložba je rezultat nastojanja Muzeja za umjetnost i obrt da osvijesti potrebu za muzealizacijom mode te intenzivnijom suradnjom modne industrije, dizajnera i Muzeja. Do sada je MUO predstavio više suvremenih hrvatskih modnih dizajnera što planira i u narednom razdoblju. Izložbu je realizirala i pripremila Andrea Klobučar, viša kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora u suradnji s autorom te restauratoricama savjetnicama u MUO, Antoininom Sršom i Ivom Čukman. Uz nazočnost brojnih uzvanika iz svijeta umjetnosti, mode i dizajna izložbu je otvorila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja iduće godine.

Igor Galaš otvorenje 004

Igor Galaš otvorenje 005

Igor Galaš otvorenje 006

Igor Galaš otvorenje 007

Igor Galaš otvorenje 008

Igor Galaš otvorenje 009

Igor Galaš otvorenje 010

Učitati još
Zatvori