Pogledali smo seriju koja bi mogla biti krimić godine

Pogledali smo seriju koja bi mogla
biti krimić godine

MV5BMTUyNjgwOTExNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTYyNjcwMzI@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

Top of the Lake: China Girl

Druga sezona odlične kriminalističke serije Top of the Lake donijela je još bizarniju, no hipnotičku priču. Prije četiri godine gledali smo prvu sezonu odlične, napete kriminalističke serije s fantastičnom Elisabeth Moss u glavnoj ulozi inspektorice Robin Griffin. Prvu sezonu karakterizira mnogo napetosti, misterije, no i neka poznata hollywoodska lica kao što je Holly Hunter u ulozi ekscentrične šamanke. Najava Nicole Kidman u drugoj sezoni u jednoj od istaknutijih sporednih uloga bila je dovoljno intrigantna da označimo na kalendaru premijeru prve sezone ove iščekivane serije.

MV5BMjM1ODgzMDU1NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzUyNjcwMzI@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

MV5BY2ZmMmYxY2YtNmNkOC00ZmZmLWE5MzgtODA4MmRiYjZiNGM3XkEyXkFqcGdeQXVyNDE5MTU2MDE@._V1_

Druga sezona postavila je nove kriterije

I sada kada smo pogledali drugu sezonu, možemo samo reći da je to bio jedan od bolji poteza ovog mjeseca. I to onaj koji ćemo pamtiti dulje vrijeme. Druga sezona čak nadmašuje prvu – odlični glumci (glavni, sporedni – svi), kamera, scenarij, a sve praćeno prekrasnim soundtrackom kojeg možda i niste na prvu svjesni, no koji savršeno prati radnju i nadopunjuje atmosferu. Druga sezona donosi raspetljavanje privatne situacije detektivke Griffin, koja je nakon što je silovana sa šesnaest godina, rodila je djevojčicu i s dva dana starosti dala ju na usvajanje. Ta njezina privatna priča i osobna tragedija nadvila se nad prvom sezonom kao crni oblak, da bi se sada u jednom jasnom, dinamičnom, a opet ne prebrzom ritmu, razvila u priču… Naime, u drugoj sezoni Griffin primi pismo kćerke i odluči ju potražiti te se seli u Sydney izgraditi svoj život iznova.

Istovremeno na Bondi plaži ispliva kovčeg s lešom mlade Azijatkinje – kako su nesretno stradala djevojka, Griffin te njezina usvojena kćerka povezani ubrzo saznajemo, a istraga putem otkriva te potiče i mnoge privatne stvari detektivke Griffin da izađu na površinu. Cijela sezona kao da je njezina osobna katarza, no ona se dešava na jedan prirodan način, bez imalo patetike. Nekoliko simboličnih scena u seriji fantastično prikazuju njezino psihološko i emocionalno stanje, kao da se radi o zasebnim umjetničkim kratkim filmovima. Istraga će detektivku Griffin odvesti do najmračnijih dijelova grada i ljudi te bliže njezinom srcu, no što je ikada bila.

MV5BNTM3YjI5YWQtNGI2Yi00ZDc4LTk0ZDUtZTdlNmI4YzRkOTAxXkEyXkFqcGdeQXVyNDE5MTU2MDE@._V1_

MV5BMjZlNjk4NDYtZWM2Mi00YzMyLWFhMjQtODU0ODBkYjgzODc0XkEyXkFqcGdeQXVyNDE5MTU2MDE@._V1_

Divan balans između krimića i umjetničkog djela

Kreatori serije Jane Campion i Gerard Lee odlično balansiraju između klasične kriminalističke priče i umjetničkog dojma – što vizualnog ili auditivnog. Cijela serija, prva i druga sezona, pomno su smišljeni uradci koji donose jasne, kompleksne likove koje utjelovljuju vješti glumci. Svaki lik je stvaran, bez obzira na užas priče, i sa svakim bi se mogli poistovjetiti – od detektivke, posvojenog oca i majke (glume ih Ewen Leslie i NIcole Kidman) pa do njezine nove partnerice (glumi ju Gwendoline Christie) i genijalne interpretacije Davida Dencika u ulozi zlikovca Pussa. Top of the Lake, prva i druga sezona, stvarno vrijedi pogledati, čak ako niste ljubitelj kriminalističkog žanra, makar zbog fluidne priče, prekrasne kamere i soundtracka koji neke vrijeme nećete moći izbaciti iz glave.

MV5BMjA2MDI3ODY0OF5BMl5BanBnXkFtZTgwMDUyNjcwMzI@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

MV5BMTYyMDY2NDE4Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwOTMyNjcwMzI@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

MV5BMGIwNWVkZWEtNzkxOC00MzA5LWIxY2QtOWExZTczMzUyN2ZiXkEyXkFqcGdeQXVyNDE5MTU2MDE@._V1_

MV5BMjM1ODgzMDU1NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzUyNjcwMzI@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori