Svi ‘Romeo i Julija’ filmovi

Svi ‘Romeo i Julija’ filmovi

Romeo i Julija

Romeo + Julija

Na današnji dan, prije 422 godine, točnije, 29. siječnja 1595. godine prvi put je izvedena kazališna predstava jedne od najvećih ljubavnih priča – ‘Romeo i Julija’ barda engleske književnosti Williama Shakespearea. Ova tragična priča jedno je od najpoznatijih i najizvođenijih djela slavnog engleskog pisca te jedno od najpoznatijih ljubavnih tragedija uopće. To je prva Shakespeareova tragedija, koju je napisao 1593. godine, nakon dvije, sada manje poznate komedije. Djelo je nastalo u prvom razdoblju njegova stvaralaštva, a inspiraciju za njega dobio je iz opće poznate legende o ljubavnicima iz Verone, koji su svoje živote završili tragično.

Romeo i Julija

Romeo + Julija

Na kazališne daske tragedija je postavljana po cijelome svijetu i oduvijek je uživala veliku popularnost, no maksimalnu popularnost u 20. stoljeću dobila je nakon filma Baza Luhrmana s Leonardo DiCaprio i Claire Danes u glavnim ulogama. Film je postao jedan od kultnih iz 90-ih godina, a Leonardo DiCaprio je svojom ulogom Romea potvrdio da je jedan od najboljih glumaca svoje generacije.

No, osim tog, možda najpoznatijeg filma, još nekoliko televizijskih i kino ostvarenja te tragedije zaslužuje pažnju. Tako možete vidjeti kako je ista priča ekranizirana u nekoliko verzija. Nedavno je, 2013. snimljen britanski film ‘Romeo & Juliet’ u kojima u sporednim ulogama glume poznati glumci Natascha McElhone, Paul Giamatti, Damian Lewis i Stellan Skarsgård.

MV5BMTExNTUyMTAyODJeQTJeQWpwZ15BbWU4MDcxMzk1MDAx._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

‘Romeo & Juliet’

No, osim ovih nedavnih ekranizacija treba spomenuti onu iz 1978. koja donosi priču slavnih ljubavnika u izvedbi Patricka Ryecarta i Rebecce Saire. U filmu se u sporednoj ulozi Tybalta pojavljuje i neprežaljeni glumac Alan Rickman.

Britanska TV verzija iz 1994. bila je također prilično uspješna, a glavne uloge ostvarili su britanski glumci Geraldine Somerville, Jenny Agutter, Jonathan Firth (inače brat Colina Firtha).

Indijska verzija tragične priče iz 2015. ‘Romeo Juliet’ jtakođer je zanimljiva za pogledat. Naime, priča je smještena u suvremenu Indiju i s nešto izmijenjenom radnjom, no zadržana je osnovna premisa priče o tragičnoj ljubavi. Uz mnogo Bollywoodskog plesa, pjesme i zabave ovaj film donosi nešto drugačiji pristup ovoj klasičnoj priči.

Kakve god verzije bile i kakve god preferirali, vjerujemo da je zanimljivo pogledati nekoliko njih te vidjeti na koje načine se sve ova najpoznatija ljubavna priča može interpretirati.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori