Svi filmovi čija se radnja odvija na Francuskoj rivijeri

Svi filmovi čija se radnja odvija
na Francuskoj rivijeri

La piscine

La Piscine

Ljeto nas naprosto zove na planiranje godišnjeg odmora u divne, romantične krajeve kao što su Cinque Terre, Kostarike ili Francuska rivijera… No, iako ih možda ne možemo realizirati, to ne znači da u ljetnom francuskom krajoliku ne možemo uživati kroz kultne filmske klasike. Donosimo popis filmova koji će vas instantno prebaciti u neka ljepša, romantičnija vremena…

La Piscine

Kultni francuski film iz 1969. godine donosi priču o ljubavnicima Marianne i Jean-Paulom koji provode svoj odmor na Francuskoj rivijeri blizu St-Tropeza. No, radnja se zakomplicira kada Marianne pozove svog bivšeg ljubavnika Harryja i njegovu tinejdžersku kćer da im se pridruži. Tenzije instantno narastu, a posebno situacija eskalira kada Jean-Paul pokuša zavesti Penelope, i to sa smrtnim posljedicama.

U filmu su uloge ostvarili Alain Delon kao Jean-Paul, Romy Schneider kao Marianne, Maurice Ronet kao Harry i Jane Birkin kao Penelope. Ako vam radnja zvuči poznati, La Piscine jest originalan film dok su remakeovi ‘Swimming Pool’ iz 2003. i ‘A Bigger Splash’ s Tildom Swinton i Ralphom Finnesom te Dakotom Johnson iz 2015. godine.

La Piscine

La Piscine

Jeune & Jolie

Film čiji prijevod naslova znači ‘mladi i lijepi’ iz 2013. godine donosi radnju o tajnom životu lijepe Isabelle, escort djevojke, koja svoje klijente sreće u hotelskim sobama. Isabelle je utjelovila Marine Vacth, Sylvie je odglumila Géraldine Pailhas, Patricka Frédéric Pierrot, Victora Fantin Ravat, Georgesa Ferrierea Johan Leysen, dok je lik Alice utjelovila divna Charlotte Rampling.

Jeune & Jolie 1

Jeune & Jolie

To Catch a Thief

Film kultnog režisera Alfreda Hitchcocka iz 1955. godine uzbudljiva je priča o ‘preobraćenom’ kradljivcu dragulja Johnu Robieu kojeg glumi Cary Grant. John se vraća svom prijašnjem zanimanju (ako krađu dragulja možemo nazvati zanimanjem) kako bi raskrinkao pravog lopova i dokazao svoju nevinost u slučaju gdje je lažno optužen. Uz Caryja Granta u filmu glume još i Grace Kelly, Jessie Royce Landis i John Williams.

To Catch a Thief

To Catch a Thief

To Catch a Thief

To Catch a Thief

To Catch a Thief

To Catch a Thief

…And God Created Woman

Roger Vadim režirao je i napisao jedan od najvećih filmova dvadesetog stoljeća, jedan od onih koji su svojom premijerom uzburkali kino publiku, kritičare, a i scenu. Film …And God Created Woman u prvom planu donosi glavnu glumicu Brigitte Bardot u ulozi Juliete Hardy. Brigitte je tada bila na glumačkoj sceni tek četiri godine i ovim filmom je stekla slavu europskih pa i svjetskih razmjera. Preko noći je postala slavna i njena pojava senzacionalna. Kada je film prvi put prikazan u Sjedinjenim američkim državama 1957. godine pomakao je granice prikazivanja seksualnosti u američkim kinima, a mnogi plakati morali su biti popravljani s obzirom na američke cenzorske standarde 1957. godine.

Roger Vadim je 1988. napisao i režirao i engleski remake filma iz 1988., no, naravno, remake, nije nikada dostigao slavu koji je film iz 1956. dostigao.

...And God Created Woman

…And God Created Woman

...And God Created Woman

…And God Created Woman

Magic in the Moonlight

Woody Allen režiser je koji svojim specifičnim stilom tjera publiku da ga ili obožava ili ne voli. Za sve ljubitelje i obožavatelje njegovih filmova podsjećamo na jedan režiserski dragulj – Magic in the Moonlight iz 2014. godine. Film donosi priču o Englezu, glumi ga Colin Firth, koji treba pomoći riješiti romantičnu zavrzlamu. Uz odličnog Colina Firtha u filmu glume još Antonia Clarke, Emma Stone i Martia Gay Harden.

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

Magic in the Moonlight

La Nuit américaine

Režiser François Truffaut ne samo da potpisuje režiju, već i scenarij ovog filma. U filmu glume Jacqueline Bisset, Valentina Cortese i sam François Truffaut. Film donosi radnju o režiseru koji se bori prilikom završavanja filma – i nalazi se u krizama koje ga koče u radu – onoj osobnoj, krizi srednjih godina, i onoj profesionalnoj. Film je osvojio Oscara u kategoriji Najboljeg stranog filma na stranom jeziku.

Heartbreaker

Film iz 2010. priča priču o obiteljskom poslu koji vode Alex i Juliette, brat i sestra. Specifičnost posla jest u tome da su oni zaduženi za raskidanje odnosa. Njih unajmi moćan i bogat čovjek kako bi razvrgli zaruke i stopirali vjenčanje njegove kćeri. Jedini problem u cijeloj priči jest da imaju samo tjedan dana kako bi to napravili. U filmu glumi poznata francuska glumica i pjevačica i modna ikona Vanessa Paradis.

Heartbreaker

Heartbreaker

Heartbreaker

Heartbreaker

Heartbreaker

Heartbreaker

Bonjour Tristesse

Roman Bonjour Tristesse remek je djelo francuske književnosti. Napisala ga je i objavila 1954. dotad posve anonimna Françoise Sagan koja je tada imala svega 19 godina. Roman je instantno podigao prašinu i zbog svoje, za to vrijeme i više nego smione tematike. Samo četiri godine kasnije režiser Otto Preminger priču je prenio na veliko platno. U filmu glume odlični Deborah Kerr, David Niven, Mylène Demongeot, Geoffrey Horne , Juliette Gréco, Walter Chiari i fantastična Jean Seberg.

Borsalino

Tijekom 1930-ih, u Marseillesu, u Francuskoj ordinirala su dva lopova koja su se odlučila odmetnuti i krenuti u samostalni kriminalni posao.  U ovoj kriminalističkoj drami glume, rame uz rame, dva francuska velikana filma – Jean-Paul Belmondo i Alain Delon. Samo njih dvojica zajedno na filmu dovoljan je razlog za gledanje, još kada tomu pridodamo i lokaciju filma, stvarno nema isprike da propustite jedan od francuskih klasika.

Daddy Nostalgia

Film iz 1990. godine donosi radnju s Rivijere, no u jesen. Umirovljeni Englez, poslovni čovjek, upravo se oporavlja od operacije srca. Tijekom njegova oporavka, njegova starija kćer, Caroline, dolazi iz Pariza te oni prvi put komuniciraju kao dvije odrasle osobe. U ovoj obiteljskoj drami zapaženu ulogu ostvarila je Jane Birkin, francuska ikona stila.

The Mystery of the Blue Train

Popis ne možemo završiti bez jedne od najpoznatijih kriminalističkih priča – one s potpisom Agathe Christie, ‘The Mystery of the Blue Train’. Slavni detektiv Hercule Poirot u ovom filmskom nastavku istražuje brutalno umorstvo američke nasljednice i krađu slavnog rubina i to na putu u vlaku između Calaisa i Nice.

The Mystery of the Blue Train

The Mystery of the Blue Train

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori