Što sve donose ovogodišnji Dani Marije Jurić Zagorke

Što sve donose ovogodišnji Dani
Marije Jurić Zagorke

pozivnica COPRNICE_Page_1

Pozivnica Dani Marije Jurić Zagorke

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se po 11. put, u godini u kojoj se obilježava 60. godina od smrti najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke.

Cijeli tjedan u znaku hrvatske najznačajnije književnice

Uz simbolično polaganje vijenca na Mirogoju na njezinome grobu, u utorak 21. studenog u 18 sati dodijelit će se Nagrade za najbolje studentske radove na temu ženske i rodne problematike smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

U 19 sati predstavlja se autorski projekt Jasne Jasne Žmak Priče na čudnim mjestima u sklopu kojega je napisala niz kratkih priča koje su postavljene u javnim prostorima na području Zagreba. U suradnji sa nizom dizajnera, priče su tako od literanih postale i vizualni elementi koji su interpolirani na mjestima koja inače nisu “predviđena” za takvu vrstu čitateljske interakcije. Nakon dva zagrebačka lifta, jedne naslovnice časopisa, dvije oglasne ploče i jednog WC-a, Žmak je napisala kratku priču za prostor Centra za ženske studije, uzimajući kao njenu osnovnu temu lik i djelo Marije Jurić Zagorke. Slijedeći karakteristični, intimistički ton svojeg proznog rada, autorica je u suradnji s Mašom Poljanec koja potpisuje postav i dizajn priče, u bivšem Zagorkinom stanu otvorila prostor za kratkotrajni, poetski susret s autoricom koja je često prešućivana u narativima o povijesti domaće književnosti. Prethodno objavljene priče mogu se čitati na cudnamjesta.tumblr.com.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Jeste li ikada bili u Zagorkinom stanu?

U četvrtak, 23. studenog otvaraju se vrata Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u vremenu od 11 do 16 sati, kada će se održati, u suradnji s ExitGames escape room Zagreba tajanstvena potragu za ubojicom! U 18 sati održat će se predstavljanje knjige Coprnički ceh urednika Mladena Houške, ravnatelja Muzeja i Romane Mačković, više kustosice, u suradnji s Muzejom Sveti Ivan Zelina, te će uslijediti predavanje/razgovor s autorima/cama Hrvojem Gračaninom, Martinom Findrik i Anom Zbiljski.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu u petak i subotu 24. i 25. studenog 2017. održava se znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Feminizam i kultura straha. O strahu se govori kao o jednoj od primarnih i evolucijski korisnih emocija. Možda se zato na njega može tako plodno i učinkovito računati kada se želi evocirati snažan emocionalni odgovor pojedinaca, grupa ili cijeloga društva koji bi ukidao njihovu kritičku procjenu situacije i omogućio da se njima manipulira. Sigurnost jest osnovna potreba i važan zahtjev, no rasprava o politici straha želi se ovdje proširiti na ukupni vrijednosni i normativni okvir, na diskurzivne i društvene uvjete koji je omogućuju, na politiku identiteta, spregu znanja i moći – nameće se potreba da se promisli kultura straha. S ciljem izgradnje novog okvira za analizu politike i kulture straha kao onih koje stvaraju nove društvene podjele među nacijama, rodovima, tijelima raspravljat će se kako se u širem ili užem smislu u strahu utemeljeni diskursi, žanrovi, slike, tekstovi, politike, prakse izvode i čine te kako se njima manipulira u formalnim i svakodnevnim kontekstima, i to s dalekosežnim posljedicama.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

U nedjelju 26.11. u 11 sati, kod spomenika banu Josipu Jelačiću, Slavica Jakobović Fribec okuplja građane/ke i vodi ih u Šetnju Zagorkinim tragom koja završava u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, gdje od 11-16 sati u okviru Otvorenih vrata možete preuzeti letak i/ili ostaviti svoje podatke i sudjelovati u izvlačenju za tajanstvenu nagradu.

Za detaljan raspored i sve o nagradnoj igri posjetite zenstud.hr.

Dani Marije Jurić Zagorke

Foto: Lice grada, Centar za ženske studije

Učitati još
Zatvori