Velika izložba istaknutih mladih umjetnika u Laubi

Velika izložba istaknutih mladih
umjetnika u Laubi

lauba 1

Nova izložba u Laubi: Sinteza tradicije i suvremenosti

Prošli četvrtak u Laubi je otvorena izložba Sinteza tradicije i suvremenosti dvojice mladih, već afirmiranih likovnih umjetnika, hrvatskog slikara Stjepana Šandrka i talijanskog kipara Danielea Fortune. Izložba je realizirana kao nastavak niza međunarodnih izložbi u zajedničkoj suradnji nezavisne kustosice Frankice Mitrović Mihić s talijanskom galerijom WinArts i Laubom – kućom za ljude i umjetnost sa željom poboljšanja međunarodne suradnje među galerijama i likovnim umjetnicima.

Stjepan Šandrk, Frankica Mitrović Mihić i Daniele Fortuna

Stjepan Šandrk, Frankica Mitrović Mihić i Daniele Fortuna

Stjepan Šandrk i njegov Spektakl

U radu oba umjetnika vidljiva je povezanost s tradicionalnim umjetničkim nasljeđem, unutar kojeg ne napuštaju figuraciju, već je tumače na posve suvremen i osoban način, ostajuči pritom vjerni tradicionalnim medijima likovnog izražavanja- slici i skulpturi. Stjepan Šandrk istaknuti je slikar mlađe generacije koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine gdje je i doktorirao slikarstvo 2015. godine. Iza sebe ima niz ostvarenih izložbi u zemlji i inozemstvu, a djela mu se nalaze u brojnim galerijama te privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama. Prepoznatljiv je po svom realističnom slikarstvu u kojem su najčešći prizori oni iz svijeta umjetnosti. Šandrkovi radovi izloženi na ovoj izložbi pripadaju njegovom posljednjem ciklusu pod nazivom Spektakl.

lauba 6

Karakteristični su po svojim kolorističkim kompozicijama koje nastaju posredstvom fotografiranih prizora publike u izlagačkim prostorima raznih muzeja i galerija. Promatrači slika prikazani su potpuno otuđeno, oni se više i ne trude doživjeti sliku direktno već posredno putem tehničkih pomagala, mobitela ili tableta. Njihova pažnja je usmjerena na snimanje selfija više nego na razumijevanje i kulturno umjetničko značenje izloženih umjetnina. Kompozicijska organizacija slike, snažna dominacija boje te plastična modelacija likova samo su neki od prepoznatljivih elemenata na njegovim slikama u kojima umjetnik progovara o načinima kojima doživljavamo kulturu i umjetnost u današnjem suvremenom društvu preplavljenom modernim medijima.

Prvo predstavljanje Daniela Fortune u Hrvatskoj

Prvi put hrvatskoj publici predstavljaju se skulpture mladog i inovativnog talijanskog kipara Danielea Fortune. Nakon stečene diplome na Europskom fakultetu za dizajn i modu u Milanu Fortuna se seli u Irsku u Kilkenny, u blizini Dublina, gdje nastavlja studij umjetnosti. Bliski susreti s tamošnjom prirodom inspiriraju ga u pronalasku novog načina likovnog izražavanja, napušta virtualni svijet i vraća se uporabi prirodnog materijala – drva koji je danas sve rjeđe zastupljen u izradi suvremene skulpture. Po završetku studija vraća se u Italiju gdje u svom studiju u Piacenzi s puno osjećaja, strpljenja i ljubavi izrađuje skulpture kojima razotkriva svoje najintimnije osjećaje i preokupacije. Fasciniran je bezvremenskom ljepotom De Chiricove umjetnosti i dominantnom crvenom bojom koja prevladava na slikama talijanskog umjetnika Aligija Sassua. U njegovom stvaralaštvu riječ je o svojevrsnome povratku klasičnom idealu ljepote koji interpretira na sasvim suvremen način.

lauba 5

Svaka njegova skulptura izrađena je od više manjih drvenih obojenih dijelova koje poput slagalice slaže u cjelinu. Skulptura je u konačnici završena tek kada svaki dio, koji je strpljivo i detaljno obrađen, biva ukomponiran na svoje mjesto. Fortunini radovi izloženi na ovoj izložbi pripadaju njegovom posljednjem ciklusu pod nazivom Colormination. Fokusiraju se na ljudsku figuru interpretiranu u duhu antičke tradicije, ali na način suvremene kiparske morfologije. Sam je umjetnik rekao kako je došao onaj trenutak u njegovom životu kada je osjetio potrebu da podijeli svoj unutarnji svijet s ljudima koji će ga razumjeti. Zapravo, umjetnost je njegov medij komunikacije kroz koji se želi povezati i emotivno komunicirati s drugima.

Izložba je otvorena za javnost do 12. listopada, u radnom vremenu galerije – za sve informacije posjetite lauba.hr.

lauba 4

lauba 2

lauba 3

lauba 7

Učitati još
Zatvori