Veliki mural Stipana Tadića za zagrebačke bicikliste

Veliki mural Stipana Tadića za
zagrebačke bicikliste

IMAGE0067

Od 3. do 5. svibnja u Koturaškoj ulici, od 10 sati ujutro održat će se Europski biciklistički izazov 2017. ‘Vozim za Zagreb, vozim za sebe’ u sklopu kojeg će Stipan Tadić naslikati veliki mural kojim Da Vinci Bikers obilježavaju velikih 10 godina, no mural je istovremeno dar Zagrebu i Koturaškoj ulici u kojoj je prije 122 godine izgrađeno prvo biciklističko trkalište, ali i podsjetnik na hrabre pionire Zagrebačkog biciklizma i na 130. godišnjicu prve biciklističke utrke u Zagrebu.

DSC_98851

Članovi Prvog hrvatskog društva biciklista, 1887.

Zagreb je bicikl upoznao krajem devetnaestog stoljeća, a ove godine obilježeno je i 150 godina bicikla u Zagrebu. Dvadeset godina nakon nekolicina vozača osnovala je Prvo Hrvatsko Društvo biciklista ‘Hrvatski Sokol’. 1887. godine, što danas broji već 130 godina, održana je prva biciklistička utrka ulicama grada Zagreba. Utrkivalo se oko Zrinjevca, pa su Zagrebačke dame mogle uživati u vještinama svojih kavalira. 1891. godine, kako piše ‘Dom i sviet’, Klub biciklista broji trideset članova koji su organizirali javne vježbe i plesne zabave. Iste godine na današnjem Roosveltovom trgu grade prvo kružno trkalište. Samo godinu dana kasnije, 1892., održana je i prva cestovna utrka u Hrvatskoj gdje su pioniri biciklizma vozili put Petrinje. 1895. godine Prvo Hrvatsko Društvo biciklista izgradilo je igralište u Koturaškoj pod imenom ‘Stadion Koturaška’ koje do 1924. godine koriste biciklisti grada. 1950. godine Trkalište u Koturaškoj je srušeno, a novo biciklističko trkalište izgrađeno je 1955. godine na stadionu ‘Zagreb’ u Kranjčevićevoj ulici.

DSC_9860

Biciklisti kluba ‘Zagreb’

Ferdinand Budicki koji je 1901. godine upoznao Zagreb s prvim automobilom, zapravo je napravio svoj prvi bicikl, a koliko je bio strastven oko bicikla govori i činjenica da je s ovim prijevoznim sredstvo proputovao Europu i Sjevernu Afriku te prešao 17000 kilometara. Već prvom pojavom bicikla građani Zagreba, nekolicina konzervativaca, osjećali su se ugroženo, pa se nerijetko događalo da publika napadne i istuče nekog neopreznog biciklista kada bi brže vozio. No najviše se uzburkalo kada je pionir Zagrebačkog biciklizma i automobilizma, Ferdinand Budicki, u Gundulićevoj 2 1903. otvorio Prodavaonicu automobila, dvokolica i šivaćih strojeva ispred koje se svakodnevno okupljalo društvo i održavalo živo druženje.

Prvaci države 1983 godine: Mironović, Bogović, Peroković i Pavlić

Prvaci države 1983 godine: Mironović, Bogović, Peroković i Pavlić

Više o radu Stipana Tadića možete saznati na stipantadic32.blogspot.com, a Da Vinci Bikerse možete upoznati 6. svibnja na Europskom biciklističkom izazovu.

Foto: Stipan Tadić, MGZ, Screenshot

Učitati još
Zatvori