Razgovor s Goranom Bogdanom povodom premijere filma Agape

Razgovor s Goranom Bogdanom povodom
premijere filma Agape

untitled-1

Za manje od tjedan dana, točnije 30. studenog u kina dolazi novi film režisera Branka Schmidta u kojima glavnu ulogu ima Goran Bogdan. Uspjeli smo ga uloviti za razgovor o filmu Agape, no i prijašnjem projektu, svjetski uspješnoj kriminalističkoj seriji Fargo.

Fargo – veliko iznenađenje ove godine

Veliko iznenađenje ove godine svakako je bila tvoja uloga u seriji Fargo. Tvoja uloga bila je jedno jako dobro, ugodno iznenađenje. Moj dojam gledateljice jest da ti je taj lik sjeo, kao da si se jako lagano uveo u lik… Kako je izgledalo tvoje iskustvo snimanja te serije?

Nije bilo lagano, bilo je prilično stresno. Bio sam pod stresom, u strahu tri mjeseca, skroz do zadnjeg dana. Stalno sam mislio da ću nešto pogriješiti… Trudio sam se da mi lik sjedne. Ja nisam kao taj lik. Pripremao sam se sam. Nije bilo proba, ničega. Dva, tri dana nakon što sam došao počeli smo snimati. Lik sam osmislio, kreirao sam prema tekstu koji sam dobio. Obožavatelj sam Farga i braće Coen. Znao sam donekle što me čeka, njihova magična realnost… Mislim da nema ništa ljepše za glumca, nego glumiti nešto tako.

untitled-2

Uloge koje se ne dotiču tvog stvarnog karaktera ti bolje leže?

Mislim da je nemoguće napraviti ulogu koja se ne dotiče mog stvarnog karaktera. Uloge moraju proći kroz mene, moraju doći do mene… sve je do mene. Čak i ova u filmu Agape.

Za nekoliko dana je premijera tvoj posljednjeg filma, Fargo je značajna uloga američke produkcije. Možeš li usporediti rad i uvijete na domaćim i ovoj, stranoj produkciji?

Uf, velika je razlika. Prvenstveno financijska, ipak se mnogo veći budgeti vode u produkcijama kakva je bila ova za Fargo. To je posao koji generira samog sebe. To je business. Stvara dobit. No, mimo financijskog aspekta, ono što je drugačije jest ta priprema, posvećenost, razmišljanje. To nije na nivou ovdje kod nas, kao što jest u Americi. No, obzirom da su honorari ovdje i tamo nebo i zemlja tu moramo raditi više angažmana tako da je i normalno da izostaje ta posvećenost. Da bi preživio dužan si ovdje raditi i u kazalištu, i u filmu, na komercijalnim projektima.

Stupanj posvećenosti je iznimno velik. Na setu, onaj koji kuha kavu je wannabe filmaš. Svi gore od želje da se probiju. Ambicije su ogromne. Takve ja ovdje nisam nikada osjetio. Malo čak i plaši. Konkurencija je velika i zastrašujuća.

untitled-3

Iskustva serije Fargo i filma Agape

Je li te je takvo iskustvo Farga promijenilo u profesionalnom životu?

Mnogo. Postao sam ponizniji. Radeći s Davidom Thewlisom, njegov sam veliki fan, i naravno s Ewanom McGregorom, shvatiš da si u poziciji kao da rekreativno igraš nogomet, nakon toga ideš na pivu i onda si na treningu s Messijem iz Barcelone. S druge strane kada vidim neke naše glumce, Krešu Mikića, Kseniju Marinković, Rakana Rushaidata, koji su genijalni glumci… vidim da i mi imamo takve kalibre. No, generalni osjećaj je skromnost, poniznost… Dosta me spustilo na zemlju. Sada vidim koliko tek toga trebam napraviti.

Kada se Agape snimao, prije ili poslije Farga?

Prije. Nisam niti znao da ću snimati Fargo kada smo radili Agape.

Kakav je osjećaj bio kada si saznao da si dobio ulogu u Fargu?

Odličan! Kao djevojke na Beatlesovim koncertima!

untitled-4

O Agape

Agape je film koji tek dolazi u kina, premijera mu je 30. studenog. Film se bavi delikatnom temom pedofilije u Crkvi.

Film se ne bavi zapravo pedofilijom u Crkvi, film se prvenstveno bavi individualcem, njegovim osjećajima, željama i situacijom. Svakome nekada dođe da bi mogao učiniti nešto grozno, ubiti nekoga. Svakome tako nešto prođe kroz glavu, a ako i prođe, to ne znači da će se to i napraviti, desiti. Nije cilj filma napadati Crkvu, no to se tamo često događa. Sila stvara priliku. No, mogao je biti bilo gdje.

Prva stvar koja mi je pala na pamet kada sam čula za Agape jest film Spotlight koji je rađen prema istinitom događaju i koji na kraju filma donosi popise lokacija na svijetu gdje su se događale takve stvari i zataškavale. Navedene su i neke naše, hrvatske. Očekivala sam da se takvoj temi pristupa na takav spotlightovski način i kod Agapea, no to nije slučaj.

Ja sam umjetnik. Umjetnost mi je iznad mojih osobnih stavova. I uvijek će mi biti bitnija od mene samoga. Razmišljao sam da mi koji se bavimo time dužni smo da propitkujemo sve to, sve te teme, koliko god se i nama samima ne sviđale. Tu nema mog stava ili mog ukusa, afiniteta. Ovo je iznad toga. To se događa u svijetu. Za svako osudu je i u meni budi bijes. Moramo se time baviti i na ovaj način. Ne želim otkrivati film pa bih tu stao.

Kako je izgledala suradnja s režiserom Brankom Schmidtom i kako je izgledala ova s dječacima u filmu?

Predivno. Ovo je naša prva velika suradnja, Branko i ja. I jedno jako lijepo iskustvo. Zajedno smo godinu dana radili na scenariju, na probama… ja sam svake sekunde znao gdje smo. A s dečkima sam već i radio. I super se razumijemo, super je bilo s njima raditi, genijalci su. Već imaju odličnu glumačku karijeru.

Agape je ljubav koja ne osuđuje, ne proziva, koja prašta, koja oslobađa… Može li se ta definicija ljubavi primijeniti na svaki lik u filmu, na svaki način bilo on dobar ili loš?

Da. Posve. Treba.

untitled-6

untitled-7

Foto: Sanja Jagatić Photography

Učitati još
Zatvori