Predstave, radionice, slušaonice i radijske družionice na kvartovskom druženju

Predstave, radionice, slušaonice i radijske družionice na kvartovskom druženju

RadioTeatar okuplja autore i izvođače izrasle iz različitih konteksta i generacija: radijske, kazališne, glazbene i filmske umjetnike; koje zanima istraživanje radijske umjetničke prakse kao i njen susret s drugim medijima.

Nadahnjujući se baštinom radijskog i kazališnog opusa Zvonimira Bajsića (koji je inače veći dio svoga života proživio u neposrednom susjedstvu Voćarske), RadioTeatar (čiji studio se nalazi na susjednom Medveščaku) – svih ovih godina ide korak dalje i razvija specifičnu vrstu umjetničke intervencije u eteru i na kazališnoj sceni, u prirodi i u neočekivanim prostorima izvedbe.

Radio Voćarska

Njihov cilj je, u vremenu snažnih i brzih vizualnih atrakcija, nagovarati na povratak koncentriranom slušanju. Baš kao što beba u majčinom trbuhu koncentrirano sluša svemir koji dopire izvana i u koji će tek biti rođena.

U suradnji s Mjesnim odborom Voćarska i susjedstvom brdovite Šalate i okolnih kvartova, pokrenuli privremeni programski ciklus RADIO VOĆARSKA koji ulazi u svoje finale. Slavljenički zadnji dan ciklusa uz radijsko emitiranje sa susjedima svih generacija i glazbeno-poetsku poslasticu donijet će i radio predstavu Soundtrack za film koji nije snimljen u Zagrebu i Varaždinu.

Do kraja mjeseca vas čekaju tri programa koja nećete htjeti propustiti!

Radio Teatar hoerspiel Foto Urh Pirc 2
Hoerspiel, Foto: Urh Pirc

Zagrebački radiofonijski istraživači i jedna istraživačica

– slušaonica / 19.4. / 18:00

Program je besplatan, a rezervacije su obavezne na linku

Zvonimir Bajsić, koji je većinu svog života proveo i stvarao upravo nedaleko Voćarske, a u svijetu je naš najnagrađivaniji i napoznatiji radijski autor, smislio je 1968. dokumentarnu radiodramu, novi žanr kojim je pokušao obuhvatiti autentični umjetnički radijski izraz: pisanje mikrofonom. On i još niz redateljskih imena dio su zagrebačke škole dokumentarne radiodrame koje ćemo kroz ovu slušaonicu upoznati kroz djela u odabiru Pavlice Bajsić.

RADIO TEATAR Drvo koje je pjevalo Foto Mia Cvitković
Drvo koje je pjevalo, Foto: Mia Cvitković

Dan Radija Voćarska

– 22.4. / 12:00-24:00

Program je besplatan, a rezervacije su obavezne na linku

Zadnji dan našeg dvomjesečnog programskog ciklusa Radio Voćarska slavimo uz cjelodnevni raznoliki program predstava, radionica, slušaonica i ekskluzivnog radijskog emitiranja sa susjedstvom brdovite Šalate i okolnih kvartova. Uz programe uživo za bebe, djecu, mlade ili manje mlade te susjede srebrne kose, zajedno emitiramo i radijski program u dvorištu Mjesnog odbora Voćarska.

12:00-14:00 / KVARTOVSKI DJEČJI PROGRAM – djeca proizvode radijski program uz nekoliko školskih bendova uživo

14:00-18:00 / ZABAVNI PROGRAM ZA LIJENO POPODNE – raznoliki radijski program iz kuhinje RadioTeatra

15:30-16:00 / GLAZBENA KUHINJA – radioigra za bebe, vodi Ana Čorić

16:00-16:30 / BRBLJANJE –  zvučna šetnja za bebe u kolicama

17:00-18:00 / PUB KVIZ ZA KLINCE – radiofonijsko-kabaretski pub kviz pod vodstvom glumice Jelene Miholjević i glazbenika Mare Marketa

18:00-19:00 / KONCERT IZNENAĐENJA – u dvorištu i na radiju

20:00-21:30 / SOUNDTRACK ZA FILM KOJI NIJE SNIMLJEN – predstava za odrasle

21:30-24:00 / KRADIO U GOSTIMA – program prvog studentskog radija Akademije dramske umjetnosti

Foto: Urh Pirc

Soundtrack za film koji nije snimljen

– predstava / 24.4. / 20:00

Ulaznice u prodaji na blagajni HNK Varaždin.

“Rijetko kada sam u kazalištu toliko uživao u bliskosti, mjeri i skladu,kao na “Soundtracku za film koji nije snimljen”, Darko Rundek

‘Soundtrack za film koji nije snimljen’ je glazbeno-poetski ‘street movie’.  Nastao je kroz tekstualno i glazbeno dopisivanje u vremenu pandemije između zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić i beogradskog pjesnika, kantautora i slikara Nenada Marića (Kralj Čačka).  Poezuje ih poetski senzibilitet u kreativnom radu te sklonost izražavanju u različitim medijima.

Tekstovi: Nenad Marić aka Kralj Čačka, Nina Bajsić
Redateljica i dramaturginja: Pavlica Bajsić
Izvode: Nenad Marić, Nina Bajsić, Marko Marić, Dino Brazzoduro, Sergej Sokolov i Pavlica Bajsić

Foto: Unsplash, Urh Pirc, Mia Cvitković

Učitati još
Zatvori